MENIU

Taxa pe lăcomie, criticată de Isărescu: "Trăsnaia Finanțelor ne-a surprins și pe noi"

Mugur Isărescu atacă dur Guvernul. Guvernatorul BNR susține că taxa pe lăcomie este o trăsnaie. Totodată, Isărescu a declarat că sunt pasaje din ordonanța de urgență care sunt greu de înțeles, astfel că necesită explicații din partea ministrul de Finanțe. 

"Principalul element de nemulțumire este că atunci când se ia o asemenea măsură, nu în toate țările, nu legat de ROBOR, asta e o inovație între ghilimele. Discuți cu industria bancară, nu la sfârșit de an vii cu o bomba de asta, greu de înțeles. Sunt părți din lege pe care greu le înțelegem. În mod normal, o asemenea OUG trebuia prezentată în consiliu național de stabilitatea macro economică. Ne-a luat prin surprindere trăsnaia de la finanțe. E o OUG care nu știi de unde să o apuci", este declarația lui Mugur Isărescu.   

Isărescu, anunțul de la BNR care ar putea da fiori românilor! Ce se întâmplă cu prețurile

Consiliul de administraţie al BNR a decis în şe­dinţa de politică monetară de marți să menţină do­bân­da-cheie la 2,5%, având în vedere prognoza de tem­perare a inflaţiei în jurul nivelului de 3% şi încetinirea creş­terii economice, precum şi măsurile fiscale decise de guvern, care vizează şi băncile, anticipează majoritatea analiştilor.

Pentru întregul an 2019, unii analişti anticipează menţinerea dobânzii-cheie la 2,5%, în timp ce alţii văd posibilă cel mult o majorare a dobânzii până la 2,75%.

Ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici a declarat în weekend că îl invită pe Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), împreună cu preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, pentru a discuta cum se aplică taxa pe activele bancare. Teodorovici a lansat o serie de acuzaţii la adresa BNR, despre care spune că pune „presiuni agresive” pe bănci pentru a nu scădea ROBOR.

„De când a apărut ordonanta de urgenţă, sunt presiune agresive din partea BNR către bănci pentru a nu se scădea ROBOR-ul. ROBOR-ul ţine de banca centrală”, a spus ministrul de Finanțe.

El a acuzat, de asemenea, că cea mai mare dobândă din cele 8 rămase, pe baza cărora se calculează media ROBOR, „este pusă acolo… aşa, ca să crească media ROBOR”.

Taxa pe lăcomie, cuțit în spatele sistemului bancar

După ce controversata ordonanță a așa-numitei taxe pe lăcomie a intrat în vigoare, a apărut și primul studiu de impact. Banca Națională a României avertizează că sistemul bancar va fi îngenunchiat de noile prevederi gândite de Eugen Teodorovici.

O scrisoare transmisă Ministerului Finanțelor, semnată de prim-viceguvernatorul BNR Florin Georgescu, fost vicepremier și ministru de finanțe susținut de PSD, arată că sistemul bancar va pierde 680 de milioane de lei în acest an şi – atenție! – 3,4 miliarde de lei anul viitor.

Potrivit documentului, citat de Hotnews, doar patru bănci vor încheia 2019 pe profit. Mai mult, numărul băncilor profitabile se va reduce la două în 2020.

Și nu sunt singurele vești proaste. Există riscul ca unele bănci să nu mai îndeplinească cerinţele de solvabilitate: nouă în 2019 şi 14 în 2020. Practic, acţionarii acestor bănci ar trebui să vină cu bani de acasă.

Isărescu - BNR nu a făcut presiuni asupra ROBOR

Guvernatorul BNR a declarat marți, că banca centrală nu a făcut presiuni ca bancile sa nu scada ROBOR asa cum a acuzat ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici.

„Intrebati-l pe dansul ce a vrut sa spuna. Nu stiu ce a vrut sa spuna. Ce presiuni? Noi nu facem presiuni, daca apare o problema miscam dobanda in sus si in jos. Ce, ne jucam cu asta? E principalul instrument de politica monetarea. Deci asta e o aiureala ca am facut noi presiuni. Ce presiuni sa facem?”, a declarat Isarescu.

Acesta a precizat ca Teodorovici nu l-a chemat pana acum la o discutie.

„Nu stiu, am auzit asa prin piata ca sa zic asa. Dar aceste discutii nu se fac ca o sueta la televizor. Nu am primit niciun document. Nu am ce sa comentez”, a spus el

Analiștii nu exlud o reducere a dobânzii-cheie în 2019. Motivul: frânarea economiei

Unii analiști nu exclud scenariul în care BNR va tăia dobânda-cheie pe parcursul acestui an, în condițiile în care creșterea economică ar putea încetini sub 3%.

Mai multe pe realitateafinanciara.net. 

Mai multe articole despre:
BNR Mugur Isărescu taxa pe lacomie