MENIU

Taxă pe apă în perioada caniculară. Cine depășește limita de consum este bun de plată

În condițiile caniculei extreme, România se confruntă cu dificultăți majore în asigurarea apei potabile. În timp ce unii români folosesc cantități mari de apă pentru udarea grădinilor sau umplerea piscinelor, alții nu au apă nici măcar pentru băut. Specialiștii propun introducerea unor tarife majorate pentru consumatorii care depășesc o anumită limită de consum.

Probleme acute în Transilvania și alte regiuni

În Chinteni, o localitate situată în apropierea orașului Cluj-Napoca, locuitorii se confruntă cu lipsa apei potabile de câteva zile. Dalia Pop, o rezidentă, a postat pe un grup de Facebook despre dificultățile întâmpinate: „L-a pus patronu\" să ude peluza. Noi suntem de 3 zile fără apă de la rețea...”

Ea a adresat un mesaj către conducerea unei rețele de supermarketuri care utilizează apa de la robinet pentru udarea peluzei: „Pot să vă dau apă din butoi dacă doriți, dar lăsați în rețea pe vreme caniculară și pentru alții! Știu că există conceptul \"plătesc nu o fur\", dar în situații de criză cred că toți ne putem limita la consumul aiurea de apă...”

Lucian Croitoru, directorul Companiei de Apă Someș, a declarat pentru Adevărul că problema nu este izolată la Chinteni:

 „Probleme similare sunt aproape în tot județul Cluj, sunt probleme și în județul Sălaj din aria noastră de administrare, dar și în multe alte locuri din țară în aceste zile.” Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, a subliniat că seceta și inundațiile afectează România anual, iar prognozele pe termen lung indică o scădere cu 20% a resurselor de apă disponibile în estul și sudul țării.

Conflictul dintre consumatori și autorități

Locuitorii din Chinteni sunt împărțiți în privința responsabilității pentru lipsa apei. Unii consideră că problema este cauzată de Compania de Apă Someș, care ar avea un sistem subdimensionat, în timp ce alții cred că nepăsarea consumatorilor contribuie la criză.

 „Vă îndreptați furia greșit spre consumatorii de apă din rețea. Problema e la Compania de Apă care nu e în stare să rezolve problema”, a declarat un locuitor. Pe de altă parte, Béla Tibor cere soluții de la Primărie: „Doamna primar Magdalena Lucia Suciu vă rog frumos să rezolvați situația. Mai rezolvăm cumva când câteva ore nu avem apă în fiecare zi, dar acum...avem apă doar noaptea pentru câteva ore.”

În trecut, Primăria Chinteni a încercat să limiteze consumul de apă prin apeluri și sancțiuni. Cu toate acestea, problemele revin an de an, mai ales în perioadele de caniculă, când consumul crește de cinci-șase ori față de perioadele normale.

Posibile soluții legislative

Lucian Croitoru propune introducerea unor tarife progresive pentru consumul de apă: „Adică ai depășit, știu eu, cu 5 metri cubi de apă pe om pe lună, plătești dublu sau triplu sau de 10 ori. Adică dacă-ți umpli piscina să și plătești.”

Această măsură ar putea descuraja consumul excesiv și ar asigura un acces echitabil la resursele de apă în perioadele de criză. Autoritățile continuă să caute soluții eficiente pentru a gestiona resursele de apă în condiții de caniculă extremă și secetă.