Taxa Oxigen, noi amendamente. Ce se schimbă pentru șoferii din Capitală
Taxa Oxigen, la votul final. Toate maşinile cu normă de poluare sub Euro 5 vor plăti vinieta "Oxigen" de acces şi circulaţie în Bucureşti, spune proiectul de hotărâre aflat pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului General al Municipiului Bucureşti de joi, 24 octombrie.Noi amendamente sunt propuse cu o zi înainte de vot, rămâne de văzut în ce măsură vor schimba ceva.
Taxa Oxigen. Opoziția anunţă că va susţine proiectul privind introducerea vignetei "Oxigen" doar în condiţiile în care vor fi adoptate o serie de amendamente.
Taxa Oxigen. Amendamente depuse de USR București vizează: modificarea grilei tarifare, înfiinţarea de benzi unice şi utilizarea fondurilor colectate exclusiv pentru protecţia mediului şi îmbunătăţirea condiţiilor de transport.
Taxa Oxigen. "În general, taxarea autoturismelor în funcţie de cât poluează este corectă şi utilă. Este o soluţie de reducere a traficului auto şi implicit a poluării, soluţie care a dat rezultate foarte bune în alte capitale europene. Cu toate acestea, proiectul prezentat de Gabriela Firea are hibe majore. (...) Consilierii municipali USR Bucureşti vor vota proiectul de hotărâre doar dacă acest proiect va fi îmbunătăţit. (...) Deocamdată însă, în forma în care a fost propus, proiectul cere bucureştenilor să plătească din buzunar trei ani şi jumătate de incompetenţă şi indiferenţă a Gabrielei Firea faţă de problema poluării aerului", precizează USR Bucureşti pe Facebook.
Taxa Oxigen. Amendamentele care vor fi propuse în şedinţa de joi a Consiliului General al Capitalei vizează:
- modificarea grilei tarifare, astfel încât plata să se facă în funcţie de numărul de zile în care maşina este utilizată propriu-zis;
- înfiinţarea de benzi unice în Zona de Acţiune pentru Calitatea Aerului (ZACA) şi respectarea lor;
- exceptarea parcărilor tip park&ride de la zonele unde taxa este obligatorie;
- utilizarea fondurilor colectate prin taxă exclusiv pentru lucrări, investiţii şi proiecte din domeniul protecţiei mediului care contribuie direct sau indirect la îmbunătăţirea condiţiilor de transport şi a calităţii aerului;
- informarea constantă a publicului cu privire la nivelul de poluare şi informarea cu privire la rezultatele aplicării acestei taxe la şase luni de la introducerea ei.
Taxa Oxigen. USR apreciază că proiectul, în forma sa actuală, reprezintă "o măsură axată pe coerciţie" şi că bucureştenii vor fi taxaţi fără să li se pună la dispoziţie "alternative realiste".
Lovitură pentru șoferii care vor să circule prin București!
Taxa Oxigen. "Proiectele mari de infrastructură nu sunt finalizate, parcul auto al STB este deficitar şi învechit, sistemul benzilor unice pentru transportul în comun nu este implementat, reţeaua de benzi pentru transportul alternativ este insuficientă şi nu leagă cartierele de centru", se arată în comunicat.
Taxa Oxigen. Reprezentanţii Uniunii opinează că măsură va avea rezultate "modeste", deoarece oamenii nu vor avea alternativă şi vor continua să utilizeze autoturismele personale.
Taxa Oxigen. O altă critică este legată de faptul că iniţiativa "nu respectă principiul 'poluatorul plăteşte'", deoarece un bucureştean care utilizează autoturismul propriu în 100 de zile pe parcursul anului va plăti la fel de mult ca unul care îl foloseşte 365 de zile pe an.
"În plus, nu se face distincţie între motoarele pe benzină şi cele diesel, nu se iau în considerare cantităţile efective de noxe emise. Pot fi maşini cu normă de poluare superioară, dar cu capacitate cilindrică mare ce poluează mai mult decât maşini cu motor mai mic", adaugă autorii.
Ce conține proiectul Oxigen care va fi votat joi
Proiectul arată că, începând cu 1 ianuarie 2020, accesul autovehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mică de 5 tone pe arterele din Bucureşti va fi restricţionat zilnic, de luni până vineri, cu excepţia sărbătorilor legale, în intervalul 7,00 - 22,00.
Pentru vehiculele cu norma de poluare Euro 5, Euro 6, pentru cele electrice şi hibride, accesul în Bucureşti este permis fără restricţii pe toate arterele. Maşinile Euro 3 şi Euro 4 pot circula în Bucureşti numai după achiziţionarea vignetei. Pentru automobilele non-euro, Euro 1 şi Euro 2, accesul este interzis în Zona de Acţiune pentru Calitatea Aerului, stabilită prin proiect în perimetrul delimitat de Piaţa Victoriei - bd. Iancu de Hunedoara - şos. Ştefan cel Mare - str. Polonă - str. Mihai Eminescu - str. Traian - bd. Nerva Traian - bd. Gheorghe Şincai - str. Lânăriei - Calea Şerban Vodă - bd. Mărăşeşti - str. Mitropolit Nifon - bd. Libertăţii - Calea 13 Septembrie - şos. Pandurilor - şos. Cotroceni - Splaiul Independeţei - str. Ştirbei Vodă - str. Berzei - str. Buzeşti - Piaţa Victoriei. În restul Capitalei, maşinile non-euro, Euro 1 şi Euro 2 au drept de circulaţie pe bază de vignetă.
Conform documentului postat pe site-ul PMB, cel mai mult vor plăti posesorii de autoturisme non-euro, preţul vignetei în cazul acestora ajungând la 1900 lei pe an, iar cel mai puţin deţinătorii de maşini Euro 4, care vor plăti 500 lei pe an.
Vignetele se pot achiziţiona pentru o zi, o lună, şase luni sau un an. Circulaţia fără vignetă va fi sancţionată cu amenzi cuprinse între 1.500 şi 2.000 de lei.
Sumele încasate vor constitui venit la bugetul Municipiului Bucureşti şi vor fi folosite cu prioritate pentru lucrări, investiţii şi proiecte din domeniul protecţiei mediului şi al mobilităţii urbane, care contribuie direct sau indirect la îmbunătăţirea condiţiilor şi a calităţii aerului, se arată în proiectul de hotărâre.