TĂTARU: Pentru cei care nu respectă izolarea există și Codul Penal. Dacă e nevoie, vom prelungi STAREA DE ALERTĂ
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, îi avertizează pe cei care consideră că, în baza deciziei Curții Constituționale, pot ignora măsurile de izolare impuse în cazul COVID că riscă să intre sub incidența Codului Penal. Tătaru a precizat că se lucrează la un proiect de lege care să corecteze problemele semnalate de CCR, dar până atunci le recomandă românilor să nu se lase influențați de știrile false și să înțeleagă faptul că pericolul nu a trecut.
,,Referitor la decizia CCR, țin să menționez că lucrăm în acest moment la un proiect de lege și avem rugămintea ca toți factorii implicați, Parlament, opinia publică, să se implice activ pentru a gestiona o situație pe care în acest moment o controlăm. Tot ce ține de carantină, tot ce ține de izolare la domiciliu rămân în continuare ca recomandări, atât pentru populația civilă, cât și pentru corpul medical. (...) Recomand corpului medical ca fiecare pacient să beneficieze de explicație vizavi de carantină, vizavi de boală transmisibilă, vizavi de izolarea la domiciliu. Izolarea trebuie să continue, iar recomandările pe care le-am făcut pentru toți pacienții asimptomatice sau cu simptome ușoare să rămână de bază.
Menționez că pentru cei care primesc recomandarea de izolare, dincolo de ceea ce a anunțat CCR, rămâne articolul 352 din Codul Penal de zădărnicire a combaterii bolilor," a afirmat ministrul Sănătății.
Ministrul s-a referit şi la o altă situație invocată după apariția deciziei CCR, aceea ca un pacient asimptomatic să refuze să mai stea în izolare.
"Acel medic curant are şi o asumare a deciziei pe care o ia de externare sau nu. Se poate face o externare la cerere în condiţiile în care şi medicul şi pacientul îşi asumă acea externare. (...) Recomandarea de izolare trebuie să existe, iar în condiţiile în care cel externat îşi asumă acea externare, ştiindu-se pozitiv, iar ulterior o anchetă epidemiologică îl implică, atunci poate intra sub incidenţa acelui 352 din Codul penal", a atenţionat ministrul Sănătăţii.
Potrivit ministrului, se evaluează constant evoluția cazurilor de coronavirus, iar vineri s-a constituit un grup de lucru privind redeschiderea restaurantelor în interior, ținându-se cont de evoluția COVID-19.
În cazul în care măsurile luate până acum nu se dovedesc eficiente, iar evoluția epidemiologică este în continuare negativă, ministul Sănătății nu exclude nici prelungirea stării de alertă după data de 15 iulie.
Miercuri, Curtea Constituţională a României a motivat de ce a declarat neconstituționale instituirea carantinei și internarea obligatorie în timpul epidemiei de coronavirus prin ordin de ministru. Judecătorii CCR au invocat faptul că aceste măsuri ar avea „un caracter incert şi dificil de anticipat” și că nu oferă garanţii privind respectarea unor drepturi şi libertăţi fundamentale. Chiar și instituirea carantinei prin ordin de ministru a fost echivalată cu privarea de libertate și ar însemna o restrângere a drepturilor fundamentale.