PSD a picat primul test la capitolul Justiție. Tăriceanu a scăpat! Senatul spune NU urmăririi penale
PSD a picat primul test la capitolul Justiției. Senatorii au decis să îl scape pe Călin Popescu Tăriceanu de urmărirea penală, votând împotriva cererii DNA de ridicare a imunității.
Senatul a decis ca DNA să nu înceapă urmărirea penală în cazul lui Călin Popescu Tăriceanu. Doar 38 de senatori au votat pentru, 71 împotrivă și un senator s-a abținut.
Procurorii spun că Tăriceanu ar fi primit indirect, în perioada 2007 - 2008, când era premier, foloase materiale de aproximativ 800.000 de dolari de la o firmă austriacă. Tăriceanu nu poate fi urmărit penal fără acordul Senatului, pentru că este vorba despre fapte săvârșite în perioada mandatului de premier.
PSD și ALDE au o majoritate de 81 de voturi, în condițiile în care pentru trecerea raportului este nevoie de 69 de voturi pentru.
Citește și: Tăriceanu, gafă uriașă: "Nu am făcut niciodată vreo faptă LEGALĂ"
În declarația susținută înainte votului, Călin Popescu Tăriceanu a invocat în sprijinul său Comisia de la Veneția și Convenția pentru Drepturile Omului.
”Comisia a precizat că pentru a atrage răspunderea penală încălcarea legii de care e acuzat membrul Guvernului trebuie să fie clară. Investigația penală să nu fie construită ca prin ea însăși să răstoarne prezumția de nevinovăție. Circumstanțele concrete ale cererii de urmărire penală - presupusele fapte penale sunt descrise ca fiind săvârșite până în 2008. Senatul ar trebui să aibă în vedere că atât în calitatea mea de senator, ca și președinte al Senatului, am luptat public împotriva abuzurilor din Justiție. Am inițiat un proiect prin care s-a reglementat declasificarea protocoalelor de colaborare cu serviciile secrete. Am susținut introducerea principiului răspunderii magistraților.
Toate aceste elemente au fost percepute negativ de DNA”, a afirmat Călin Popescu Tăriceanu.
Acesta mai spus că pozițiile antagonice cu Parchetul sunt de notorietate și că a fost achitat definitiv pentru acuzațiile ale DNA.
”Există elemente concrete care să indice existența unui caz de retorsiune politică. Parchetul nu m-a audiat, nu a consemnat punctul meu de vedere. De îndată ce a trimis sesizarea la dosar, a derulat o acțiune mediatică”, mai susține președintele Senatului.
Tariceanu s-a plans ca Parchetul nu i-a cerut niciun punct de vedere sau explicatii in faza premergatoare efectuarii actelor de urmarire penala. Liderul Senatului a acuzat astfel o actiune mediatica si faptul ca nu s-a respectat prezumtia de nevinovatie in cazul sau.
Tăriceanu a spus ca senatorii trebuie să intreprindă „o dubla evaluare”: „daca acuzatiile sunt clare, precise si daca ancheta penala nu urmareste scopuri de natura politica”.
Mai mult, în calitate de senator, am inițiat un proiect de lege adoptat de Parlament prin care s-a reglementat declasificarea protocoalelor de cooperare între autoritățile din justiție și serviciile de informații, precum și eliminarea efectelor generate prin încălcarea articolului 6 din Convenția europeană a drepturilor omului.
Cum încearcă Tăriceanu să scape de urmărirea penală
PSD și ALDE au o majoritate de 81 de voturi, în condițiile în care pentru trecerea raportului este nevoie de 69 de voturi pentru.
Biroul permanent al Senatului a decis includerea pe ordinea de zi a plenului de luni a raportului Comisiei juridice privind solicitarea DNA de încuviinţare a începerii urmăririi penale în cazul preşedintelui forului legislativ, Călin Popescu-Tăriceanu.
Vicepreşedintele Senatului, deputatul PNL, Alina Gorghiu, a anunţat că senatorii liberali vor vota în favoarea încuviinţării începerii urmăririi penale a lui Călin Popescu-Tăriceanu, în timp ce PSD şi ALDE, care deţin majoritatea în Senat, vor vota împotrivă.
Dacă Tăriceanu rămâne sau nu fără imunitate depinde exclusiv de PSD. Au două opțiuni: să îl trimită în fața procurorilor sau să facă scut în jurul lui.
Până acum social-democrații au ales soluția tergiversării și a șantajului la ALDE. Dar după condamnarea definitivă a lui Dragnea, lucrurile s-au schimbat pe scena politică.
Comisia juridică a Senatului a aprobat miercuri ridicarea imunității lui Tăriceanu, în dosarul în care DNA îl acuză de luare de mită pe vremea când era prim-ministru.
Decizia a fost anunțată de președintele Comisiei juridice a Senatului, social-democratul Robert Cazanciuc. De menționat că PSD are singur majoritatea în plenul Senatului.
Pentru a putea fi anchetat de DNA, ridicarea imunității trebuie să aibă loc și în plenul Senatului.
Decizia de ridicare a imunității lui Călin Popescu Tăriceanu vine după mai multe amănări, timp în care liderul ALDE a fost protejat de colegii săi din Senat.
Pe 7 noiembrie 2018, Direcţia Naţională Anticorupţie a cerut Senatului încuviinţarea începerii urmăririi penale pe numele lui Călin Popescu-Tăriceanu. Procurorii susţin că acesta ar fi primit indirect, în perioada 2007 – 2008, pe vremea când era premier, foloase materiale de aproximativ 800.000 de dolari de la o firmă austriacă.