MENIU

Tăriceanu, termen la Curtea Supremă în dosarul în care e acuzat de mărturie mincinoasă

Călin Popescu-Tăriceanu, liderul ALDE, este nevoit să dea ochii cu judecătorii de la Curtea Supremă, în dosarul în care a fost achitat în primă instanță. Tăriceanu este acuzat de mărturie mincinoasă cu privire la retrocedarea nelegală a unei suprafeţe din pădurea Snagov şi a Fermei Băneasa.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie urmează să se discute, luni, un nou termen al apelului în dosarul în care preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a fost achitat în primă instanţă pentru mărturie mincinoasă.

Tăriceanu a transmis prin avocat că nu doreşte să fie audiat în sala de judecată, deoarece nu mai are nimic de adăugat faţă de ce a spus la instanţa de fond, însă stă la dispoziţia instanţei pentru orice lămurire.

Procurorul de şedinţă a solicitat, la termenul anterior, reaudierea unor martori, printre care Victor Ponta, Dan Motreanu şi Dan Andronic.

Avocatul lui Călin Popescu-Tăriceanu s-a opus reaudierii de martori şi a cerut să fie trimise adrese la DNA pentru a se comunica dacă procurorii au respectat dispoziţiile legale în legătură cu interceptarea clientului său şi a fostei sale soţii Ioana Valmar.

Călin Popescu-Tăriceanu a fost trimis în judecată de DNA pe 7 iulie 2016 pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului, el fiind achitat pe 22 mai 2018 de un complet de la Instanţa supremă format din trei judecători.

Decizia a fost atacată cu apel de procurorii anticorupţie, procesul fiind pe rolul completului de 5 judecători.

Conform DNA, în cadrul actelor de cercetare privind retrocedarea nelegală a unei suprafeţe din pădurea Snagov şi a Fermei Băneasa, Tăriceanu a făcut sub jurământ, la data de 15 aprilie 2016, declaraţii necorespunzătoare adevărului cu privire la aspecte esenţiale ale cauzei asupra cărora a fost întrebat şi nu a spus tot ce ştie în legătură cu împrejurări esenţiale, urmărind prin aceasta împiedicarea/îngreunarea tragerii la răspundere penală a inculpaţilor cercetaţi în dosarul trimis în judecată.

Tăriceanu, ținut în corzi de Dragnea

Disensiuni majore în PSD în ceea ce-l privește pe președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. În timp ce Liviu Dragnea cere ca solicitarea DNA de încuviințare a urmăririi penale să fie votată cu celeritate, 4 senatori social-democrați au cerut, în ședința biroului permanent al Senatului, ca acest termen să fie prelungit până în 2 aprilie.

Pentru liderul PSD, Liviu Dragnea, votul privind începerea urmăririi penale a partenerului de coaliție, Călin Popescu Tăriceanu, este o prioritate și ar trebui introdusă pe agenda Comisiei juridice din Senat până la finalul lunii martie. Dragnea e contrazis de vicele Senatului, Claudiu Manda, care a luat act de cererea a patru senatori PSD care au dorit prelungirea termenului.

În ceea ce priveşte modul în care senatorii vor decide viitorul lui Tăriceanu, Dragnea e decis să le lase mână liberă. "Sunt suficient de maturi ca sa voteze singuri", a spus Dragnea.

Pe 7 noiembrie, Direcţia Naţională Anticorupţie a cerut Senatului încuviinţarea începerii urmăririi penale pentru Tăriceanu. Procurorii susţin că acesta ar fi primit indirect, în perioada 2007 - 2008, pe vremea când era premier, foloase materiale de aproximativ 800.000 de dolari de la o firmă austriacă.

Mai multe articole despre:
Călin Popescu Tăriceanu