TÂRGUL DE CARTE GAUDEAMUS. Ce cărţi de POLITICIENI merită citite sau măcar ironizate? VIDEO
TÂRGUL DE CARTE GAUDEAMUS începe astăzi, 19 noiembrie, la Romexpo. Da, e şi cartea lui Klaus Iohannis pe undeva într-o listă alcătuită după recomandările BOOKFACE. E şi cartea de memorii a lui Iliescu, sînt şi amintiri ale unor lideri importanţi de pe glob. Ce merită să răsfoieşti, să cumperi sau să ignori? Cărţile de politicieni sunt un bun material de studiu mai ales în anii electorali.
TÂRGUL DE CARTE GAUDEAMUS. În rubrica de carte a Realităţii TV, BOOKFACE, au apărut destule titluri cu şi despre politicieni. Era inevitabil într-un an electoral. Am alcătuit o listă de recenzii mai mult sau mai puţin negative, ca să fiţi pregătiţi:
Klaus Iohannis - Pas cu pas. O carte electorală ratată. Poveşti cu evoluţia politică a personajului, la Sibiu şi apoi spre Bucureşti. Dar un text are regulile lui, măcar o construcţie clară, ce să mai vorbim de diverse tehnici de captare a cititorului, nu comerciale, ci captare chiar serioasă, cum se pretinde politicianul nostru. Cartea rămîne un album cu poze între care s-a băgat nişte text. Nu e deloc un lucru bine făcut:
AICI GĂSIŢI TOATE CĂRŢILE PREZENTATE ÎN RUBRICA BOOKFACE
George Bush - Momente de decizie. Plictiseală propagandistică, sigur. Dar cartea începe în forţă cu o confesiune: cum a ajuns la alcoolism şi cum a scăpat! Deci puteţi lua cartea de la stand, vă prefaceţi obosiţi, vă aşezaţi puţin pe o scară şi citiţi din primul capitol. Pentru amuzament, puteţi citi şi paginile cu celebra pentru noi călătorie în România şi cu momentul curcubeului:
Mihail Gorbaciov - Amintiri. Un exemplu de cum te poţi chinui să explici fără să ştii cum să explici. Autorul vrea să prindă în text germenii prăbuşirii URSS, vrea să-şi explice ascensiunea. Unele îi ies, altele nu. Cel mai bine îi reuşesc loviturile la adresa lui Elţîn:
Joachim Gauck - Iarnă-n vară, primăvară-n toamnă. Preşedintele Germaniei ştie să scrie, e un retorician bun, povesteşte momente interesante (despre cum nu l-a prea vrut Merkel preşedinte, de exemplu). Deci se citeşte mai uşor decît memoriile obişnuite de politicieni. Vorba aia, dacă nu prea ai conţinut într-o carte, măcar să ai ceva forţă stilistică:
Ion Iliescu - Destinul unui om de stânga. Amintiri. Evident, ne aşteptam la un kilogram de plictiseală. Însă prima parte a cărţii are dezvăluiri şocante despre o copilărie plină de lipsuri, umbrită de chinuirea părinţilor de către Siguranţă. Stilul sec al relatării amplifică efectul: e lipit un moment important precum eliberarea din închisoare a tatălui cu luxarea umărului la tăiatul porcului. Efectul de autenticitate e obţinut. După prima sută de pagini însă, putem realiza că Iliescu n-are de gînd încă să spună tot şi sucombă în relatări lemnoase despre un destin din care lipsesc exact explicaţii cheie, observaţii ascuţite:
Bogdan Teodorescu - Cinci milenii de manipulare. O carte mai veche, nu ştiu dacă o mai aduc editorii pe la tîrg. Dar un autor extrem de actual, unul din oamenii cheie din echipa de campanie electorală a lui Victor Ponta. Din carte îţi dai mai bine seama unde e greşeala: lui Teodorescu totul îi pare o manipulare, oamenii sînt nişte turme care acţionează după stimuli primitivi. O fi adevărat, dar în această toamnă "turmele" l-au făcut praf pe el şi pe candidatul său: