MENIU

Țara unde medicii trebuie să țină cont de etnia pacientului pentru ordonarea operațiilor. Decizia șocantă care a stârnit revolta populației

O nouă politică introdusă în spitalele din Noua Zeelandă împarte țara în două și a stârnit un val de controverse. De acum, pacienții vor avea acces la sistemul de sănătate în funcție de etnie. Însă este doar unul dintre factori. Medicii și oficialii vor ca prin aceste schimbări să creeze o echitate la serviciile medicale. 

Noua politică a fost introdusă în luna februarie, în Auckland, cel mai mare oraș din Noua Zeelandă, pentru a acorda prioritate pacienților Maori, supranumiți „oamenii pământului”, dar și celor din insulele din Pacific. Motivul? Aceștia ar fi avut un acces inegal la asistența medicală.

„În acest moment există evidențe clare conform cărora comunitățile rurale, cele cu venituri mici din Maori și Pacific au fost discriminate de sistemul de sănătate”, a spus Chris Hipkins, prim-ministru Auckland.

Oficialii din domeniul sănătății iau acum în considerare etnia pentru a decide ce persoană trebuie să intre mai întâi în sala de operație. Însă balanța pare să fie complet dezechilibrată.

Organismul care se ocupă de reglementarea domeniului sănătății din Noua Zeelandă a introdus un scor de ajustare a echității care funcționează prin utilizarea unui algoritm. În acest sens, prioritate au pacienţii în funcţie de urgenţele clinice, timpul petrecut pe lista de aşteptare, locaţia geografică (zone izolate), etnia şi nivelul de deprivare de servicii medicale. Iar la categoria etnie, Maori și Pasifika sunt în fruntea listei. Neozeelandezii europeni, indienii și chinezii sunt la coada clasamentului. 

Cum a fost stabilită prioritatea in spitalele din Noua Zeelandă 

1. Pacienți în funcție de urgențele clinice;
2. Timpul petrecut pe lista de așteptare;
3. Locația geografică;
4. Nivelul de deprivare de serviciile medicale;
5. Etnia:
- pacienții Maori;
- pacienții Pasifika;
- restul etniilor din Noua Zeelandă

De la implementarea deciziei, reacțiile au împărțit populația în două tabere. Cei mai indignați sunt chirurgii, care consideră că pacienții ar trebui clasificați în funcție de cât de bolnavi sunt, de urgență sau tratament și nu în funcție de etnia lor

„Considerăm că este puțin simplist pentru o problemă foarte complexă, cu mulți factori care contribuie la bază”, a spus Vanessa Balir, chirurg.

Și opoziția a reacționat dur:

„Asa nu ar trebui să joace niciun rol în necesitatea chirurgicală și în determinarea nevoii chirurgicale și asta rămâne poziția noastră. Avem un guvern care promovează în mod activ discriminarea rasială și trebuie să se oprească.  În ciuda deciziei guvernamentale, nici măcar oficialii nu sunt siguri de echitatea ei și vor acum să verifice, din nou, toți factorii”, a spus David Seymour, liderul formațiunii politice ACT

„Trebuie să ne asigurăm că nu înlocuim o formă de discriminare cu alta”, a spus Chris Hipkins, prim-ministru Auckland.

La finalul anului 2022, populația Maori a Noii Zeelande a ajuns la peste 891 de mii de oameni, în timp ce numărul oamenilor din insulele Pacific a depășit 381 de mii.