MENIU

Țara în care sunt plecați foarte mulți români este terorizată de „Falsa văduvă neagră”. Ce spun specialiștii

Marea Britanie se confruntă cu o problemă deosebită în această vară, cauzată de o specie de păianjeni veninoși care a început să terorizeze locuitorii. Este vorba despre păianjenul cunoscut sub numele de "Falsa Văduvă Neagră", o specie care, deși nu este la fel de letală precum binecunoscuta Văduvă Neagră, poate provoca reacții alergice severe în rândul persoanelor sensibile.

Expansiunea speciei

Până recent, păianjenul Falsa Văduvă Neagră era întâlnit doar în regiunile sudice ale Marii Britanii. Cu toate acestea, migrarea acestuia spre nord, inclusiv până la nord de Manchester și în Midlands, este legată de creșterea temperaturilor, explică Paul Hetherington, director al organizației Buglife. „Această specie non-nativă, care a fost întâlnită inițial în sudul Angliei, începe acum să se reproducă și să se extindă spre nordul țării. În trecut, acești păianjeni nu reușeau să supraviețuiască iernii, dar acum, datorită schimbărilor climatice, au reușit să își extindă teritoriul,” a declarat Hetherington pentru Daily Star.

Mușcăturile de Falsa Văduvă Neagră pot lăsa leziuni roșii și inflamate. Deși acestea nu sunt de obicei fatale, pot provoca disconfort semnificativ și necesită atenție medicală. Hetherington subliniază că, „în cazul în care stați pe unul dintre acești păianjeni sau vă răsuciți peste el în pat, riscați să fiți mușcați. Este important să fiți precauți, mai ales în zonele unde au fost raportate cazuri de mușcături.”

Istoricul și răspândirea speciei

Păianjenii Falsa Văduvă Neagră au fost introduși în Marea Britanie în anii 1870, când au ajuns pe țărmurile insulei transportați de navele de marfă din Insulele Madeira și Canare. De atunci, au început să se răspândească în sudul țării și să se înmulțească începând cu anii 1980.

Pe lângă Falsa Văduvă Neagră, și alte specii de insecte își extind aria de răspândire din cauza încălzirii climatice. Hetherington menționează și migrarea Hornet Hoverfly, o specie care imită viespile și care acum poate fi găsită în zone mai nordice precum Cheshire, Lancashire și Yorkshire, unde nu era prezentă în urmă cu cinci sau zece ani.

Schimbările climatice au un impact semnificativ asupra distribuției speciilor de insecte în Marea Britanie. În timp ce Falsa Văduvă Neagră și alte insecte își extind aria de răspândire, este esențial să fim conștienți de riscurile asociate și să luăm măsuri de precauție pentru a ne proteja de posibilele mușcături. În cazul în care observați păianjeni sau alte insecte neobișnuite în zona dumneavoastră, este recomandat să contactați specialiști pentru sfaturi și soluții adecvate.