Tanczos Barna, avertisment despre „explozia” numărului de urși din România - Ce măsuri imediate anunță ministrul Mediului
Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunțat că populația de urși din România va crește zi de zi fără intervenţia omului, populaţia de urşi, care în acest moment ar putea fi de 8.000-9.000 de exemplare, „va creşte zi de zi, an de an în România”.
Tanczos Barna sugerează că situația urșilor din aceste zile a explodat după ce, în urmă cu cinci ani, conducerea Ministerului Mediului „s-a speriat de presiunea societăţii civile care a cerut interzicerea vânătorii”. În octombrie 2016, ministerul a retras Ordinul care ar fi permis împușcarea a 1700 de urși, lupi și pisici sălbatice. Atunci a fost ucis un urs pe străzile Sibiului, după ce tranchilizarea acestuia a eșuat.
Tanczos Barna avertizează că, fără intervenţia omului, populaţia de urs, specie aflată în vârful lanţului trofic, „va creşte zi de zi, an de an în România”. Ministrul amintește că urșii au apărut deja în zone de câmpie, de exemplu în zona Aradului unde au fost atacuri ale urşilor.
În România nu există o evaluare privind numărul exemplarelor de urs în România. Ministrul Mediului spune că dacă în 2016 numărul de urși era estimat la 6.000, în prezent, în lipsa intervenţiei omului, este „probabil” cu aproximativ 40 – 50% mai mare decât atunci, conform estimărilor oamenilor de ştiinţă.
Tánczos Barna a reamintit și de ordinul dat de minstrul PSD al Mediului Grațiela Gavrilescu din 2017 când aproximativ 200 de urşi au fost împuşcaţi pentru că reprezentau pericole pentru comunităţile de oameni, iar 40-50 de exemplare au fost relocate.
„Sunt de cinci luni la minister, cu siguranţă explozia nu a avut loc în primăvara asta. Lipsa de acţiune timp de cinci ani a generat această situaţie. Este un fenomen care se generalizează dacă nu există plan de acţiune. Ministerul Mediului s-a retras, practic din această activitate din 2016 încoace. De cinci ani de zile, conducerea de atunci a ministerului s-a speriat de presiunea practic, presiunea societăţii civile care a cerut interzicerea vânătorii. E unul din motive, fără dar şi poate. S-a interzis vânătoarea şi după aceea nu a venit nicio măsură complementară, nu a existat niciun plan de management al speciei, nu a existat o intervenţie în protejarea protejarea habitatului sau în asigurarea unor zone de unde ursul nu mai pleacă”, a declarat ministrul Mediului duminică, într-e emisiune, la un post de televiziune.
Intervenţia în cazul urşilor care reprezintă pericol pentru cetăţeni este acum „prea greoaie şi vine după două luni, trei luni de la eveniment”, mai spune Tanczos Barna.
„Intervenţia în cazul în care animalul este în interiorul localităţii şi este un pericol iminent trebuie să fie imediată, prin tranchilizare, sau, dacă este un atac violent, prin împuşcare. Altă soluţie nu există pentru protejarea vieţii umane imediat. Este ca şi cum, la o inundaţie, am aştepta proceduri de aprobare, de licitaţie sau de trimitere nu ştiu unde la aprobare a documentaţiei pentru a interveni în interesul protejării vieţii umane”, mai spune ministrul.