MENIU

Talon pe e-mail și pensie doar pe card: Ce li se PREGĂTEȘTE pensionarilor

Pensie

Taloanele de pensie vor dispărea fizic şi vor fi trimise pe e-mail. Poştaşul va deveni şi el virtual, pentru că banii vor fi primiţi pe card - cel puțin asta își doresc liberalii, care au depus o inițiativă legislativă în acest sens pentru debirocratizare, proces asumat în PNRR. Cu toate acestea, zeci de mii de bătrâni nu au card, iar de internet nici nu se pune problema, relatează Realitatea PLUS. 

Prin această inițiativă se dorește debircocratizarea sistemului, astfel încât modalitatea de primire a banilor să fie mai la îndemâna pensionarilor. Aceștia nu vor mai aștepta pentru documente și nu vor mai pierde foarte mult timp. Concret, în momentul de față primesc două taloane de pensie: cel roșu, destinat celor care primesc veniturile la domiciliu și care reprezintă dovada plății, și talonul mov - destinat persoanelor care își primesc pensia pe card și reprezintă o informare a plății.

Postașii trebuie să se deplaseze la domiciliu pentru a aduce acest talon mov inclusiv celor acre nu mai primesc pensia în numerar. Se vrea,a stfel, simplificarea acestei metode, lucru care ar face ca poștașii să nu mai trebuiască să se deplaseze la domiciliile pensionari. În plus, aceștia din urmă nu vor mai trebui să aștepte pentru aceste documente și asta deoarece, potrivit acestei inițiative legislative, în momentul în acre vor primi banii, vor fi informați electronic și vor putea folosi acest talon electronic în relația cu toate instituțiile statului. 

Despre această inițiativă legislativă a vorbit și fostul ministru al Muncii, Violeta Alexandru, care spunea, într-o postare pe Facebook făcută în urmă cu ceva timp, că ”ideea asta să stai acasă, să nu îți poți face niciun program în așteptarea poștașului este, pur și simplu, depășită". La fel și cea privind "obligația de a merge tu la poștă pentru un serviciu pentru care statul plătește să îți fie livrat".

Nu mai vorbesc de faptul că suntem în pandemie și ideea de a merge toți la poștă mi se pare neinspirată. (...) Cine crede că pensionarii nu folosesc tehnologia se înșeală. E drept că până la experiența de ministru nu am avut ocazia să mă conving de acest lucru. De exemplu, talonul de pensie (mov), pentru cei care primesc pensia pe card, s-ar putea trimite, la cerere, în format electronic. Sau vizualiza chiar din contul individual pe care orice pensionar/angajat îl poate avea în platforma CNPP. Voi depune un amendament în legea pensiilor pentru ca taloanele să se poată trimite și electronic”,a  scris fostul ministru.