TĂIEREA CAPULUI SFÂNTULUI IOAN TRADIŢII ŞI OBICEIURI. Ziua în care NU AI VOIE SĂ MÂNÂNCI PEPENI
TĂIEREA CAPULUI SFÂNTULUI IOAN TRADIŢII ŞI OBICEIURI. Astazi, 29 august, in calendarul crestin este consemnata Sarbatoarea Taierii Capului Sfantului Ioan, o sarbatoare de o mare importanta pentru crestini. Va invitam sa cititi cateva dintre traditiile si obiceiurile romanesti legate de aceasta sarbatoare.
TĂIEREA CAPULUI SFÂNTULUI IOAN TRADIŢII ŞI OBICEIURI Sarbatoarea Taierii Capului Sfantului Ioan Botezatorul este o zi mare care se tine cu “post aspru”, in unele zone ale tarii consumandu-se in aceasta zi doar turte de grau sau malai, coapte in casa.
Unii consuma astazi doar struguri, in timp ce persoanele mai rezistente tin post negru. Nu se face nicio dezlegare la mancarea de dulce in aceasta zi si este de preferat a se consuma mancare uscata, care sa nu contina ulei. De asemenea, petrecerile sunt interzise in aceasta zi caci este o zi in care respectam memoria acestui mare sfant crestin. Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul, scrie garbo.ro.
TĂIEREA CAPULUI SFÂNTULUI IOAN TRADIŢII ŞI OBICEIURI: "De ce se posteste insa in aceasta zi?"
Postul este unul simbolic si trebuie tinut pentru a incerca "sa fim asemenea lui Ioan care si-a petrecut viata in post si rugaciune", ne explica site-ul crestinortodox.ro, si totodata “pentru a nu urma lui Irod, care, din cauza ospatului fara masura, a cerut ca Salomeea sa-i danseze si drept rasplata i-a oferit capului Sfantului Ioan Botezatorul”. Ioan Botezatorul este considerat a fi cel mai mare dintre profeti, dar si cel mai mare postitor dintre oameni.
Totodata, postul in Ziua Taierii Capului Sfantului Ioan Botezatorul se tine pentru sanatate, pentru alungarea diferitelor boli si pentru binele casei. Se spune ca este bine a fi tinut deoarece are darul de a mai usura sufletul de pacatele cele mai grele. Totodata, tinandu-l si rugandu-va pentru sufletul celor dragi care nu mai sunt, ii puteti ajuta sa se mantuiasca de unele dintre pacatele cele mari.
TĂIEREA CAPULUI SFÂNTULUI IOAN TRADIŢII ŞI OBICEIURI: Este interzis a manca pepeni!
Este interzis a manca pepeni in aceasta zi sau alte fructe si legume rotunde deoarece forma acestora aminteste de capul Sfantului Ioan. Prin urmare, in ziua Praznuirii Capului Sfantului Ioan Botezatorul sunt de evitat alimente precum mere, pere, varza, capatani de usturoi. Incercati sa nu mancati nici nuci. Miezul acestora aminteste de forma unei cruci.
TĂIEREA CAPULUI SFÂNTULUI IOAN TRADIŢII ŞI OBICEIURI: Ocoliti si fructele sau legumele rosii, carnea si vinul rosul
Ocoliti si fructele sau legumele rosii, carnea si vinul rosul deoarece culoarea acestora aminteste de varsarea de sange nevinovat care a fost facuta de catre Irod prin taierea capului Sfantului Ioan.
Varza este una dintre legumele carora le-a fost asociata o semnificatie negativa, in popor circuland unele legende care specifica ca sfantului Ioan Botezatorul i s-a taiat capul pe varza de 7 ori si de 7 ori a inviat. De aceea, aceasta sarbatoare mai este cunoscut in popor si drept “Sfantul Ioan taie capul pe curechi”, “Sfantul Ioan cap taiat” sau Santion de toamna.
Citeşte mai mult pe garbo.ro.