Sute de români alături de militari, la ceremoniile de Ziua Armatei Române. Retragerea cu torțe - spectacol emoționant în Capitală - VIDEO
Retragerea cu torţe a militarilor, de Ziua Armatei Române, s-a desfășurat, marți seară, în mai multe orașe din țară în cadrul unor ceremonii emoționante, la care au participat sute de români. Bucureştenii i-au însoțit pe militari în cadrul ceremoniei ce a durat peste o oră.
Bucureştenii care s-au aflat marţi seara în centrul oraşului au avut parte de un adevărat spectacol la tradiţionala retragere cu torţe a militarilor, care a încheiat ceremoniile organizate de Ziua Armatei României.
Retragerea cu torţe este o acţiune simbolică pentru cinstirea memoriei militarilor căzuţi la datorie pe câmpurile de luptă. Ceremonia s-a desfășurat în toate orașele țării. Această solemnitate se organizează pentru cinstirea marilor aniversări istorice, naţionale sau militare.
Militarii au fost însoțiți de zeci de bucureșteni pe tot traseul, au "mărşăluit" în pas cu ei fredonând "Treceţi batalioane române Carpaţii" sau alte cântece ostăşeşti, relatează Agerpres. Ceremonia retragerii cu torțe a început în Capitală la or 19.00.
De la ferestrele clădirilor, oamenii i-au aplaudat pe militarii care au scandat de mai multe ori "Servim patria" au fost applaudați și de bucureștenii care au ieșit la ferestre, pe traseul parcurs de la Palatul Cercului Militar Naţional până pe bd. Timişoara, la sediul Brigăzii 30 Gardă "Mihai Viteazul".
Circulaţia rutieră a fost restricţionată, iar oamenii au putut urmări ceremonia pe tot traseul
Retragerea cu torţe a militarilor Regimentului de gardă şi protocol a avut loc pe traseul Palatul Cercului Militar Naţional - bd. Regina Elisabeta - bd. Mihail Kogălniceanu - Splaiul Independenţei - bd. Eroilor Sanitari - str. Profesor Doctor Gheorghe Marinescu - şoseaua Cotroceni - bd. Iuliu Maniu - bd. General Paul Teodorescu - bd. Timişoara - sediul Brigăzii 30 Gardă "Mihai Viteazul"
Ziua Armatei Române este marcată, în fiecare an, la 25 octombrie. În 1944, la această dată, odată cu eliberarea oraşului Carei, se atingea obiectivul major al momentului întoarcerii armelor de la 23 august 1944, respectiv, acela al eliberării întregului teritoriu de sub ocupaţia germano-maghiară şi anularea consecinţelor dictatului de la Viena din 30 august 1940.
Ziua Armatei a fost instituită prin Decretul nr. 381 din 1 octombrie 1959 şi este sărbătorită printr-o serie de manifestări organizate în principalele garnizoane din ţară, în bazele militare din teatrele de operaţii unde sunt dislocaţi militarii români şi în statele în care România are acreditaţi ataşaţi ai apărării şi în capitalele statelor unde ţara noastră are reprezentanţe permanente.