Sute de elevi vor învăța după-amiaza, în Timiș, din cauza spațiilor insuficiente din școli
Unitățile de învățământ din Timișoara întâmpină din ce în ce mai multe probleme în gestionarea spațiilor. O școală a trebuit să organizeze cursurile și după-amiază pentru a face față numărului mare de școlari. În timp ce în altă unitate, elevii folosesc orice spatiu, inclusiv laboratoarele de științe, și se muta dintr-o clasă în alta, doar pentru a învăța dimineața.
Directorii spun că au încercat din răsputeri să reducă numărul claselor care învață după-amiază, însă nu au reușit din cauza numărul mare de elevi înscriși și a sălilor de clasă insuficiente. Motiv pentru care o școală a fost nevoită să mute cursurile celor de clasa a III-a și a IV-a în partea a doua a zilei.
„Avem 6 clase de nivel primar de clasa a IV-a și a fost nevoie să îi redirecționăm către programul de după-amiază, și asta pentru că avem foarte multe cereri de școlarizare”, a precizat Ileana Voicu, director adjunct la Liceul Grigore Moisil din Timișoara.
Într-o altă școală din Timișoara elevii se mută dintr-o clasă în alta aproape la fiecare oră, după ce profesorii s-au gândit că această variantă va ajuta la gestionarea cursurilor mai bine. Se folosesc la capacitate maximă chiar și laboratoarele și cabinetele.
„Una dintre soluțiile pe care noi am găsit-o a fost construirea acestor dulapuri unde elevii să își lase lucrurile. Elevii de gimnaziu se deplasează de la un cabinet la altul și astfel am păstrat gimnaziul de dimineața”, a explicat Carmen Ionela Fofiu, director adjunct Generala 30 Timișoara.
Nu este însă sigura soluție găsită de conducerea unității de învățământ. În curtea școlii, au fost amplasate mai multe containere unde învață elevii din clasele primare.
Conducerea Inspectoratului Școlar Județean spune că nu doar în Timișoara, ci și în localitățile din jurul orașului sunt sute de elevi care fac școala de după-amiaza. Iar motivele sunt multiple.
„În municipiul Timișoara s-a ajuns la această situație și din cauza migrației dinspre alte județe către noi a unui număr foarte mare de copii care, în mod firesc, trebuie îndreptați spre unitățile de învățământ și care, de obicei, se concentrează în polii importanți ai municipiului Timișoara”, a afirmat Aura Danielescu, inspector general ISJ Timiș.