MENIU

Liderii Coaliției, ședință la Vila Lac. Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu discută despre schimb de ministere - Decizie crucială

Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu Foto: INQUAM/Octav Ganea

Liderii coaliției s-au întâlnit marți seară într-o ședință urgentă la Vila Lac. Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu discută despre un posibil schimb de ministere după demisia lui Vasile Dâncu. PNL vrea să renunțe la castana fierbinte care este ministerul Energiei și să preia Apărarea, potrivit surselor Realitatea PLUS. 

Liderii coaliției s-au reunit de urgență într-o întâlnire în care Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu discută pentru a stabili un înlocuitor la Apărare după demisia lui Vasile Dâncu, dar și despre un posibil schimb de ministere. Potrivit unor surse social-democrate, PSD ar vrea să renunțe la Ministerul Apărării și să preia, la schimb, Ministerul Energiei, relatează Realitatea PLUS.

Liderii coaliției s-au reunit de urgență, marți, de la ora 17.00, la Vila Lac. Potrivit primelor informații, discuțiile vizează proiectul bugetului de stat, dar și numirea unui nou ministru la Apărare. Anca Alexandrescu a anunțat, la Culisele statului paralel, că în cadrul întâlnirii de la Vila Lac a liderilor PNL se discută despre schimbul de ministere, în contextul demisiei lui Vasile Dâncu de la Ministerul Apărării. 

La reuniunea liderilor coaliției sunt prezenți Nicolae CIucă și Marcel Ciolacu

Vasile Dâncu a demisionat luni, înainte de ședința CSAT. La Palatul Cotroceni, reuniunea CSAT a avut loc marți în lipsa unui ministru la Apărare. După demisia lui Vasile Dâncu, premierul Nicolae Ciucă asigură interimatul la Ministerul Apărării. Interimatul durează o perioadă de maximum 45 de zile.

PSD a cerut ședință în coaliție pentru a găsi un nou ministru pentru Apărare, după demisia lui Vasile Dâncu. Decizia numirii unui nou șef la Apărare ar trebui luată înaintea plecării premierului Nicolae Ciucă la Bruxelles.

Purtătorul de cuvânt al PSD, Radu Oprea, a anunțat luni, după ședința Biroului Politic Național, că s-a decis ca numirea succesorului la Ministerul Apărării, după demisia lui Vasiel Dâncu, să fie tranșată în coaliție. El a adăugat că va fi o şedinţă a coaliţiei, marţi, şi ulterior un Consiliu Politic Naţional al PSD pentru nominalizarea unui alt ministru al Apărării.

Pe agenda coaliției ar mai fi și Proiectul legii bugetului pentru anul 2023. Documentul ar fi trebuit să fie finalizat de Finanțe în aceste zile, potrivit anunțului premierului Nicolae Ciucă în urmă cu o lună.

Nicolae Ciucă a declarat pe 21 septembrie că Ministerul Finanţelor urmează să prezinte până pe 20 octombrie proiectul de buget pentru 2023 pentru ca să fie supus dezbaterii parlamentare în luna noiembrie.

„Am discutat și ne-am asumat să venim cu proiectul de buget în luna octombrie, proiect de buget prin care vom asigura continuitatea programelor de investiții. De asemenea, vom asigura implementarea programelor din PNRR, ne vom asigura de asemmenea că vom fi în măsură să gestionăm deficitul bugetar și de asemenea să gestionăm inflația concomitent cu identificare resurselor bugetare pentru mărirea salariilor și a pensiilor începând cu anul viitor, totodată asigurând măsurile necesare pentru protejarea populației vulnerabile.

În acest sens, Ministerul Finanțelor, în deplină coordonare cu ordonatorii principali de credite, va veni în primă lectură cu bugetul nu mai târziu de 20 octombrie, astfel încât la nivelul Guvernului să fie adoptat nu mai târziu de 27 octombrie, iar în luna noiembrie bugetul să intre la analiză și vot în Parlament”, declara Nicolae Ciucă la începutul ședinței de Guvern din 21 septembrie.