Surse: Guvernul Grindeanu a transformat în proiect de lege Ordonanţa lui Iordache
Guvernul Grindeanu a abrogat ordonanța numărul 13, însă o serie de modificări la Codul Penal și de Procedura Penală au fost preluate din OUG și puse într-un proiect de lege înregistrat la Secretariatul General al Guvernului, potrivit surse guvernamentale. UPDATE. "Proiectul de lege la care se face referire nu este asumat de Guvern", se spune într-un mesaj de ultima oră al Biroului de presă al Guvernului a făcut următoarele precizări.
Guvernul Grindeanu a abrogat ordonanța numărul 13, însă o serie de modificări la Codul Penal și de Procedura Penală au fost preluate din OUG și puse într-un proiect de lege înregistrat la Secretariatul General al Guvernului, au declarat pentru HotNews.ro surse guvernamentale. De pildă, în proiectul de lege s-ar fi preluat modificarea la regimul denunțului, care face această instituție juridică practic inoperabilă.
UPDATE. Ca urmare a unor solicitări adresate de mass-media cu privire la existența unui proiect de lege care să modifice Codul penal și Codul de procedură penală, Biroul de presă al Guvernului a făcut următoarele precizări:
"Proiectul de lege la care se face referire nu este asumat de Guvern.
Un proiect de lege care să pună în acord realitățile juridice interne și internaționale - deciziile Curții Constituționale, legislaţia naţională și directivele europene - va fi rezultatul unei ample consultări publice, pe care o va organiza Ministerul Justiției cu societatea civilă, instituţiile, organizațiile interesate și cu partidele politice.
Până la momentul în care va rezulta un astfel de proiect agreat cu toți participanții la dezbatere, nici o altă propunere legislativă pe tema modificării Codului penal și a Codului de procedură penală, nu va face obiectul vreunei decizii în Guvern".
Potrivit Hotnews.ro, denunțătorii nu vor mai scăpa de răspundere penală dacă nu depun denunțul în termen de 6 luni de la săvârșirea faptei.
Condiția de producere a unui prejudiciu de cel puțin 200 de mii de lei pentru că abuzul în serviciu să fie considerat infracțiune a fost elminiata din proiectul de lege, însă au rămas pedeapsa scăzută de la 7 ani de 3 ani la abuz în serviciu, ceea ce determină reducerea termenului de prescripție.
Mai mult, reducerea pedepsei la 3 ani face imposibilă arestarea preventivă în caz de abuz în serviciu chiar dacă prejudiciul comis este foarte mare.
Un alt detaliu de ordin tehnic, dar care l-ar puta ajută pe Liviu Dragnea în proces și pe toți cei acuzați de abuz în serviciu (Alină Bica) este mentirea în proiectul de lege a unor condiții mai grele pentru dovedirea infracțiunii, favorabile infractorilor. Astfel, se păstrează în definirea abuzului în serviciu prevederea că fapta să fie săvârșită "cu stiinta" (care înseamnă intenție calificată prin scop) sau că "dispozitie expres prevăzută în lege" (care adaugă la decizia CCR).
Celelalte dispoziții ale ordonanței 13 aborgate astăzi au fost preluate în proiectul de lege înregistrat la Secretariatul General al Guvernului. Proiectul de lege nu a fost discutat în ședința de guvern de azi, dar a fost deja înregistrat la SGG. Dacă Guvernul va adopta într-o ședința viitoare proiectul de lege, acesta va fi trimis Parlamentului pentru dezbatere și aprobare, scrie Hotnews.ro.