MENIU

Avocatul Poporului atacă la CCR Ordonanța de modificare a codurilor penale

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a luat decizia de a trimite la CCR Ordonanța privind modificările aduse Codului Penal și Codului de Procedură Penală.

”Am decis să ridic excepția de neconstituționalitate a Ordonanței. Aceasta va pleca spre CCR”, a declarat Victor Ciorbea.

Ciorbea a explicat că a constatat că nu sunt îndeplinite cerințele referitoare la existența urgenței și a cazului exceptional care să permită adoptarea unei astfel de OUG.

O primă critică vizează elemente extrinseci OUG - neîndeplinirea cerințelor referitoare la existența urgenței și a cazului excepțional care să permită adoptarea unei astfel de OUG, a precizat Avocatul Poporului.

"Guvernul spune, în nota de fundamentare, că unul dintre motive este că e necesară implementarea unei directive a UE. Verificând directiva, am constatat că termenul de implementare a acesteia este 1 aprilie 2018, suficient de lung pentru ca această chestiune să poată fi dezbătută în parlament pe baza unui proiect de lege”, a declarat Ciorbea.

În OUG se face trimitere și la vătămare gravă, certă a drepturilor sau intereselor unei persoane fizice sau juridice, a precizat Avocatul Poporului. ”Ori prejudiciul este mai mare de 200.000 de lei, ori se aduce o asemenea vătămare. Legiuitorul delegat nu definește ce înseamnă această vătămare gravă. Apare încă un element de imprevizibilitate care este contrar cerințelor constituționale în materie de legiferare penală.

Un alt motiv vizează faptul că în OUG se spune că suntem în prezența abuzului în serviciu doar în situația în care avem de-a face cu o încălcare a legii stricto sensu. Or, din diverse decizii ale CCR reiese în mod clar că trebuie avută în vedere accepțiunea largă a noțiunii de 'lege'”, a explicat Victor Ciorbea.

Avocatul Poporului a mai menționat că a primit joi de la Procurorul General o scrisoare prin care a fost rugat să ia în considerare critici de neconstituționalitate dintr-un document întocmit de PÎCCJ. ”Am avut în vedere și acest docment. Unele idei au fost preluate în textul excepției. Pe celelalte n-am reușit să le examinăm, dar am atașat documentul la excepția propriu-zisă”, a precizat Ciorbea. 

Reamintim că Victor Ciorbea declarase inițial că nu are temei legal să atace ordonanța, motivand ca actul legislativ nu a intrat in vigoare. La o zi distanță, Ciorbea a avut o intalnire la sediul institutiei cu președintele Iohannis, iar dupa intalnire a anunțat că va analiza opțiunile.

„Speranța mea este că până mâine sau până poimâine va lua decizia corectă și va sesiza CCR. Cu siguranță va trebuie în afară de situația pur juridică să vadă că România e revoltată. Sunt mii și mii de oameni în stradă, nu pot fi explicate prin faptul că și în alte țări au fost proteste. Aceste proteste sunt la noi, sunt în România, în România este atacat statul de drept și aici trebuie făcută ordine”, a spus șeful statului.

Preşedintele Klaus Iohannis a a anunțat la ședința Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) că îi va face o „vizită” Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, pentru a-i transmite personal că se aşteaptă o luare de poziţie a sa cu privire la ordonanța de urgență prin care au fost modificate Codurile penale.

Declarația președintelui a venit în contextul discuției cu privire la sesizarea Curții Constituționale pe tema OUG emisă marţi seara de Guvern, care modifică Codurile Penale.

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a declarat, ironic, că în această iniţiativă ar trebui chemat şi Avocatul Poporului. „Ar putea fi chemat şi Avocatul Poporului să ia atitudine în această problemă, că am remarcat că a fost foarte activ în ultima perioadă", a spus Lazăr.