Superstiții în Ajun de Crăciun 2023. Ce este strict interzis să faci pe 24 decembrie - Cel mai frumos gest din această zi
Superstiții Ajun de Crăciun 2023. Crăciunul este o sărbătoare cu multe semnificaţii şi credinţe populare. De aceste zile sunt legate multe superstiţii.
Superstiții Ajun de Crăciun 2023. Sfințirea mesei de Ajun și vestirea Nașterii Domnului este o datină veche îndeplinită de preoți . Se spune, potrivit credinței populare, că Ajunul Crăciunului înseamnă un post aspru. În seara de Ajun nu trebuie să se mănânce nimic și astfel omul va fi sănătos, va avea mult noroc și va fi mai demn pentru Sfânta Împărtășanie.
Pentru a avea noroc tot anul trebuie să faci măcar un cadou în ajunul Crăciunului și trebuie să îți împodobești casa cu crenguțe de vâsc.
Superstiții Ajun de Crăciun 2023. Ajunul este sărbătoarea de sfârşit de an patronată de Moş Ajun, stăpânul timpului, deţinătorul puterii anului ce vine. Sub influenţa creştinismului, a decăzut ca importanţă o dată cu apariţia lui Moş Crăciun, care este identificat mai mult cu sărbătoarea religioasă. Se spune că cei doi seamănă foarte bine unul cu celălalt, sunt buni şi darnici, cutreieră toată lumea şi fac cadouri, mai ales copiilor. Moş Ajun dăruieşte nuci, pere, covrigi, colaci, plăcinte, prăjituri, bomboane şi tot felul de dulciuri, iar Moş Crăciun aduce haine, încălţăminte şi jucării, scrie adevarul.ro.
În ziua de Ajun, pe 24 decembrie, toate pregătirile pe care le fac gospodinele de la sate au un scop magic: ele vor să stimuleze belşugul casei.
Superstiții Ajun de Crăciun 2023. CE NU ESTE BINE SĂ FACI ÎN AJUNUL CRĂCIUNULUI, PE 24 DECEMBRIE
Superstiții Ajun de Crăciun 2023. - Credinţa populară spune că pentru a avea noroc în noul an, nu trebuie să mănânci nimic în ajun de Crăciun. Nu trebuie să se mănânce nimic și astfel omul va fi sănătos, va avea mult noroc și va fi mai demn pentru Sfânta Împărtășanie.
Superstiții Ajun de Crăciun 2023. - Cei care voiau să afle cum vor sta cu sănătatea în anul care urmează tăiau pe jumătate un măr în ziua de Ajun. Dacă avea viermi la interior, se spune că cel care a tăiat mărul va fi încercat de boală tot anul. Dacă mărul este putred, atunci se spune că moartea e aproape.
Superstiții Ajun de Crăciun 2023. - Dacă în Ajunul Crăciunului mănânci mere, atunci vei fi sănătos tot anul.
Superstiții Ajun de Crăciun 2023. - În ziua de Ajun nu sunt permise supărarea, certurile şi loviturile: cel care loveşte cu pumnul va primi înapoi tot atâţia pumni cât a dat.
Superstiții Ajun de Crăciun 2023. - O altă superstiţie spune că dacă un bărbat intră primul în casă în ziua de Ajun şi ziua de Crăciun, familia va fi binecuvântată cu noroc tot anul care urmează.
Superstiții Ajun de Crăciun 2023. - Casa nu trebuie măturată în ziua de Ajun, ca să nu alungi tot norocul. În seara de Ajun, unele persoane matură pragul locuinței, pentru a avea noroc în anul ce urmează.
Superstiții Ajun de Crăciun 2023. - Un obicei popular în Ajun de Crăciun este aducerea unei crenguţe de vâsc în casă. Aduce noroc, belşug şi alungă certurile şi ghinionul. Se mai spune că dacă ai împodobit locuința cu crenguțe de vâsc, vei avea noroc tot anul următor.
Superstiții Ajun de Crăciun 2023. - Dacă te săruţi sub vâsc în noaptea de Ajun, vei avea noroc în dragoste, însă, dacă eviți acest lucru, vei avea parte de ghinion.
Superstiții Ajun de Crăciun 2023. - Deşi majoritatea oamenilor împodobesc bradul de Crăciun când le permite timpul, acesta se împodobeşte de fapt în seara de Ajun, pe 24 decembrie.
Superstiții Ajun de Crăciun 2023. - O altă tradiţie este împodobirea bradului de Crăciun cu un săculeţ mic, umplut cu boabe de fasole albă. Acestea simbolizează puritatea sufletului.
Superstiții Ajun de Crăciun 2023. - Dacă în Ajunul Crăciunului nu ai făcut un cadou cuiva, nu vei avea un an prosper. De aceea trebuie să oferi un cadou oricât de mic, dacă vrei să ai noroc în anul care vine.
Superstiții Ajun de Crăciun 2023. - Noroc vei avea și în cazul în care ai vărsat vin pe masă, ai dat de pomană sau ai răsturnat cutia cu chibrituri.
Superstiții Ajun de Crăciun 2023. - De Moș Ajun sau Ajunul Crăciunului, pe 24 decembrie, se dădeau de pomană covrigi, colaci, mere, pere, nuci, plăcinți, prăjituri, bomboane și alte dulciuri. Unii spun că turtele făcute în mod tradițional pe 20 decembrie, se mănâncă și se împart, se dau de pomană rudelor, cunoscuților și celor sărmani pe 24 decembrie.
Superstiții Ajun de Crăciun 2023. - În ziua de Ajun nu este permis consumul de rachiu, potrivit unei superstiții. Se spune că cel care bea rachiu pe 24 decembrie, va fi batjocorit de diavol.
Superstiții Ajun de Crăciun 2023. - O altă tradiţie este recuperarea tuturor bunurilor împrumutate de-a lungul anului. Astfel că, în seara de Ajun, stăpânii caselor au datoria să adune de prin sat toate lucrurile împrumutate pentru că locul lor este acasă.
Superstiții Ajun de Crăciun 2023. - La fel ca în seara de Sfântul Andrei, pentru a alunga farmecele și duhurile rele, se așează căței de usturoi pe masă și la ferestre, iar în multe sate românești se obișnuiește să se ungă cu usturoi vitele și grajdurile.
Superstiții Ajun de Crăciun 2023. - În Ajunul Crăciunului nu este bine să se dea ceva din casă. Era bine ca o gazdă să închidă bine poarta de intrare în gospodăria sa în această zi, astfel încât un străin să nu reușească să pătrundă prin ea, ca să nu-i închidă norocul ori să nu-i pună vreo piedică pețitorilor fetei sale.
Superstiții Ajun de Crăciun 2023. - Un obicei care nu s-a uitat la sate este aruncarea boabelor de grâu sau porumb către colindători. Boabele călcate trebuie împărţite apoi la păsări, pentru ca acestea să dea ouă din belşug în noul an.
Superstiții Ajun de Crăciun 2023. - O altă tradiție specifică Munteniei, Olteniei și Banatului este ca gospodinele să prepare un aluat folosit pentru a alunga deochiul animalelor din gospodărie. Astfel, animalele vor fi sănătoase tot anul și vor da mai mult lapte.
Superstiții Ajun de Crăciun 2023. - Cei care cresc albine nu trebuie să dea nimic din casă în ziua Ajunului Crăciunului.
Superstiții de Crăciun 2023. CE ESTE BINE SĂ FACI DE CRĂCIUN, PE 25 DECEMBRIE
Superstiții de Crăciun 2023. - Lumânările aprinse în noaptea de Crăciun trebuie să fie lăsate să se stingă singure, pentru a avea un an bun.
Superstiții de Crăciun 2023. - Se consideră că aceia care s-au născut în ziua de Crăciun vor avea noroc în viață. La fel și copiii născuţi de Anul Nou, care vor fi norocoşi.
Superstiții de Crăciun 2023. - În dimineața primei zile de Crăciun, se obișnuiește ca oamenii să se spele pe față cu apa în care a fost pus un ban de argint. Acest lucru e se face pentru a respinge bolile în anul următor. E bine să pui și o nucă în apa cu care te speli pe față. Nuca și bănuțul răspund de norocul și sănătatea bună din următorul an.
Superstiții de Crăciun 2023. - Dacă faci baie în ziua de Crăciun, vei rămâne curat tot anul.
Superstiții de Crăciun 2023. - O superstiție populară este legată de vremea din aceasta zi. Astfel, dacă în ziua de Crăciun ninge, se crede ca în cea de Paște va fi vreme frumoasă. Totodată, dacă cerul este senin, anul ce urmează va fi unul roditor. Dacă bate vântul de Crăciun se anunţă ghinion.
Superstiții de Crăciun 2023. - În ziua de Crăciun, superstițiile spun că nu se poartă încălțăminte nouă, riscând, altfel, să se atragă ghinionul, potrivit alba24.ro.
Superstiții de Crăciun 2023. - În această zi, nu se face curățenie și nici nu se aruncă gunoiul, considerându-se că va fi alungat norocul.
Superstiții de Crăciun 2023. - O altă superstiție spune că, dacă bradul a luat foc în aceste zile, se anunță ghinion întregul an următor.
Superstiții de Crăciun 2023. - De Crăciun, să pui pe masa festivă un fir de busuioc. Se consideră că aduce noroc şi prosperitate.
Superstiții de Crăciun 2023. - De Crăciun, superstiţia spune că nu este bine să laşi pe altcineva să închidă uşa, întrucât îţi poate alunga norocul. Închide-o singur.
Superstiții de Crăciun 2023. - Dacă vrei să ai noroc în 2023, nu da bani cu împrumut, nici de Crăciun, nici de Anul Nou.
Superstiții de Crăciun 2023. - Nu e bine ca între Crăciun şi Anul Nou să se tricoteze, să se coase, să se spele rufele.
Superstiții de Crăciun 2023. - Chiar dacă nu se mai colindă ca pe vremuri, tot este bine să primeşti colindători, deoarece cântecele de Crăciun transmit urări de sănătate, noroc, belşug şi împlinirea dorinţelor.
Superstiții de Crăciun 2023. - Colindătorii sunt răsplătiți cu colaci de către femei, pentru ca locuința să fie îmbelșugată, iar roadele bogate. În același timp, cel ce nu primește colindătorii și nu îi recompensează, nu va avea recoltă bună și nici belșug în casă.