Supercomputerul Watson, folosit în tratamentul cancerului. Cum vor fi analizate datele genetice
Supercomputerul Watson va fi folosit de 14 institute oncologice din Statele Unite şi Canada. Acesta va realiza terapii personalizate anticancer, bazate pe analiza datelor genetice ale tumorilor.
Oncologia este prima specialitate medicală unde s-au înregistrat rezultate promiţătoare prin corelarea datelor ADN cu celelalte proceduri de tratament, iar acest lucru a dat naştere unei initiţiave anunţată în luna ianuarie de Barack Obama ce vizează adaptarea terapiilor anticancer la profilul genetic al persoanei, scrie evz.ro.
Mai exact, în mod normal, procedura prin care se stabilește medicația cea mai eficientă pentru fiecare bolnav poate dura mai mule săptămâni, dar supercomputerul Watson poate face același lucru în doar câteva minute. Și asta mult mai eficient decât s-ar pute realiza cu alte mijloace, deoarece folosește o bază de date în care sunt stocate mii de informaţii, de la ultimele descoperiri ştiinţifice din domeniu, la terapii care au dat rezultate.
Cel care a sugerat că un asemenea volum de date nu poate fi procesat decât de un computer precum Watson a fost Norman Sharpless, medic la Centrul Oncologic al Universităţii din Carolina de Nord, iar inițiativa de a folosi supercomputerul Watson n-a mai fost decât un pas.
Astfel, medicii oncologi vor introduce în baza de date amprenta genetică a tumorii pacientului, care indică ce gene au suferit mutaţii şi care este posibila cauză a caracterului malign al tumorii, iar supercomputerul va determina ce a provocat apariţia tumorii și care este cel mai potrivit tratament.