MENIU

Mesajul lui Iohannis la Summitul ,,Inițiativa celor trei mări"

<p>Summitul Inițiativei celor trei mări</p>
<p>Summitul Inițiativei celor trei mări</p>
<p>Summitul Inițiativei celor trei mări</p>

Luni după-amiază a început ,,Inițiativa celor trei mări", eveniment găzduit la Bucureşti şi la a cărui deschidere preşedintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj pentru statele partenere.

Preşedintele Klaus Iohannis şi preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României, Mihai Daraban, au întâmpinat, luni, delegaţiile oficiale participante la Summitul "Iniţiativa celor Trei Mări".

Printre aceştia s-au numărat: preşedintele Croaţiei, Kolinda Grabar-Kitarovic; preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, preşedintele Austriei, Alexander van der Bellen; comisarul european Corina Creţu.

România este interesată să menţină o relaţie transatlantică operaţională şi robustă, vitală pentru sistemul de valori al civilizaţiei occidentale, a declarat luni preşedintele Klaus Iohannis cu prilejul Summitului "Iniţiativa celor Trei Mări".

"Contăm pe sprjinul instituţiilor europene a căror prezenţă la Bucureşti în aceste zile o salut. Viitorul Uniunii Europene este unul al unităţii şi coeziunii, iar "Iniţiativa celor Trei Mări" poate contribui concret la conturarea acesteia. La fel de relevantă pentru succesul Iniţiativei este participarea partenerilor din SUA, atât la nivel de autorităţi, cât şi al companiilor americane cu interese de afaceri în regiune. Pentru SUA, interconectivitatea regională capătă astăzi (...) şi o semnificaţie aparte economică. România este un stat adânc ancorat în cultura europeană şi un puternic susţinător al proiectului european, care în acelaşi timp a construit un parteneriat strategic puternic şi diversificat cu SUA. Suntem deci extrem de interesaţi să menţinem o relaţie transatlantică operaţională şi robustă, vitală pentru sistemul de valori al civilizaţiei occidentale. "Iniţiativa celor Trei Mări" este o expresie a acestei abordări strategice a României, fiind o contribuţie regională la consolidarea parteneriatului transatlantic", a subliniat şeful statului român.

Klaus Iohannis a arătat că o bună cale pentru reducerea decalajului de dezvoltare economică între vechile şi noile state membre ale UE este creşterea interconectivităţii în regiunea celor trei mări, în primul rând în domeniile energiei, transportului şi digital, în special pe axa nord-sud, dar nu numai.

Potrivit şefului statului român, după o perioadă de explorare şi apoi de cristalizare conceptuală derulate la nivel politic, este necesar ca Iniţiativa celor Trei Mări să treacă la etapa proiectelor economice concrete şi a rezultatelor pragmatice.

"Am încredere că acest deziderat îşi începe materializarea astăzi, la Bucureşti, cu ocazia primei ediţii a Forumului de afaceri al Iniţiativei. Deschidem astăzi un eveniment de o anvergură şi un calibru deosebite, reunind peste 600 de reprezentanţi ai mediului de afaceri, ai celui academic, precum şi oficiali provenind din regiunea noastră extinsă şi SUA. (...) Prin acest forum, care va fi organizat regulat, dispunem acum de un instrument extrem de eficient prin care să stimulăm proiectele de investiţii şi iniţiativele antreprenoriale din regiunea noastră", a punctat preşedintele Iohannis.

Mesajul complet al președintelui României poate fi văzut începând cu minutul 14,30:

La Summitul celor 3 mări - Adriatică, Baltică și Marea Neagră - participă 12 ţări membre ale Uniunii Europene, iar invitat special este preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker.

Reuniunea la nivel înalt aduce la aceeaşi masă şefi de stat şi preşedinţi de parlamente, care vor lua în discuție dezvoltarea economică din Europa Centrală și de Sud-Est.

Cu doar câteva ore înainte să înceapă evenimentul, Donald Trump i-a transmis o scrisoare preşedintelui român Klaus Iohannis, în care i-a mulţumit pentru organizare. Este exact summitul despre care Iohannis spunea că nu are bani să-l organizeze după rectificarea bugetară făcută de Guvern.

Nouă șefi de stat și trei președinți de parlament vor căuta soluții pentru dezvoltarea regiunii cuprinse între Marea Neagră, Marea Adriatică și Marea Baltică. Invitatul special al summitului este președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker.

Summitul "Iniţiativa Celor Trei Mări" se va desfăşura, în perioada 17-18 septembrie, la Bucureşti.

La acest eveniment vor participa şefi de stat şi reprezentanţi ai acestora din 12 ţări din Europa Centrală şi de Est: Republica Austria, Republica Bulgaria, Republica Croaţia, Republica Cehă, Republica Estonia, Republica Letonia, Republica Lituania, Republica Polonă, România, Republica Slovacă, Republica Slovenia şi Ungaria.

Invitatul special al summitului este președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker.

Președintele Donald Trump a adresat un mesaj participanților la Forumul de Afaceri al Iniţiativei celor Trei Mări 2018, găzduit zilele acestea de București.

”Anul trecut am avut onoarea de a susţine un discurs la Forumul de Afaceri al Iniţiativei celor Trei Mări de la Varşovia, în Polonia. În cadrul vizitei mele, am reafirmat sprijinul ferm al Statelor Unite pentru Iniţiativa celor Trei Mări şi ţelul nostru comun de extindere a infrastructurii, creştere a legăturilor de afaceri, consolidare a securităţii energetice şi reducere a barierelor în calea unui comerţ liber, echitabil şi reciproc în Europa Centrală şi de Est. 

Iniţiativa celor Trei Mări are un potenţial enorm de a furniza rezultate în aceste domenii şi în alte sectoare importante de cooperare. O nouă infrastructură energetică este esenţială pentru susţinerea unei integrări economice mai profunde, deschiderea accesului la noi pieţe şi diversificarea surselor de energie în întreaga regiune. Felicit România, Bulgaria, Ungaria, Austria şi Slovacia pentru progresul înregistrat în sprijinirea diversificării energetice prin construcţia de infrastructură pentru gazoducte. 

Statele Unite sunt mândre să rămână partener în aceste eforturi prin exporturi de gaz natural lichefiat în această regiune de importanţă strategică şi prin participarea companiilor americane la Forumul de Afaceri al Iniţiativei celor Trei Mări. La multe niveluri, ţara noastră rămâne dedicată colaborării cu cele 12 state membre, pentru continuarea extinderii infrastructurii energetice, de transport şi digitale. 

Transmit mulţumirile mele domnului Klaus Iohannis, Preşedintele României, pentru organizarea acestui important eveniment şi domnului Rick Perry, Secretarul pentru Energie, pentru conducerea delegaţiei americane. Aştept cu interes să aflu despre progresul nostru comun în noi proiecte de investiţii şi parteneriate de afaceri. Statele Unite se angajează să rămână un puternic aliat şi partener în această Iniţiativă, pe măsură ce continuăm să ne concentrăm asupra dobândirii unei bogăţii şi securităţi sporite în secolul al XXI-lea”, a scris Donald Trump.

Summitul "Inițiativa celor Trei Mări" mobilizează forțe importante de ordine. Lideri din 12 state din Europa Centrală şi de Est se reunesc, luni și marți, la București. Nouă șefi de stat și trei președinți de parlament vor căuta soluții pentru dezvoltarea regiunii cuprinse între Marea Neagră, Marea Adriatică și Marea Baltică. Invitatul special al summitului este președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker.