MENIU

Subvenţii pentru liceeni. Vor reuşi autorităţile să reducă abandonul şcolar?

<p>Subvenţii pentru liceeni. Vor reuşi autorităţile să reducă abandonul şcolar?</p>

Elevii de liceu vor beneficia de subvenții, din septembrie 2015, prin programul "Sprijin la bacalaureat, acces la facultate". Acest ajutor are drept scop reducerea abandonului şcolar şi creşterea numărul absolvenţilor.

Guvernul a adoptat, printr-o Hotărâre, Programul Național „Sprijin la bacalaureat, acces la facultate”, un program de intervenție la nivelul învățământului liceal și al învățământului superior, ale cărui direcții de acțiune vor conduce la ameliorarea calității educației prin creșterea gradului de trecere de la nivelul liceal către nivelul universitar și îmbunătățirea gradului de menținere a studenților în învățământul universitar.

Obiectivele Programului sunt reducerea ratei de abandon școlar în licee, creșterea ratei de absolvire și îmbunătățirea performanței la bacalaureat, precum și o creștere a ratei de înscriere în învățământul superior.

Astfel, se preconizează o reducere a abandonului școlar în anii terminali ai liceului la 3,5%, o creștere a ratei de participare și promovabilitate la examenul de bacalaureat la 59% în liceele cu performanțe slabe, precum și o reducere semnificativă a abandonului școlar în primul an de facultate.

Aceste obiective vor fi atinse prin finanțarea de către Ministerul Educației și Cercetării Științifice a unor proiecte acordate liceelor și universităților prin calificarea și participarea la competiții de acordare de granturi. Programul Național „Sprijin la bacalaureat, acces la facultate” se va desfășura pe o perioadă de șapte ani, începând cu luna septembrie 2015, previzează Executivul, într-un comunicat de presă.

Părăsirea timpurie a școlii (PTȘ) este definită ca procentul tinerilor cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani care au finalizat cel puțin nivelul secundar inferior (clasa a opta) și care nu mai urmează nicio altă formă de școlarizare sau formare profesională. În România, în 2013, PTȘ era de 17,3%, ținta urmărită pentru 2020, fiind de 11,3%. La nivelul UE, ținta este de 10%.

Mai multe articole despre:
elevi liceu subvenţii abandon şcolar