Eroare gravă în subiectele de la simulare 2019!
Subiecte simulare 2019 Evaluare Națională. Eroare în subiectele la română de la simularea evaluării naționale pentru clasa a 8-a!
Subiecte simulare 2019 Evaluare Națională. Gafă a Ministerului Educației! O poezie a fost atribuită, de autorii subiectelor la simularea evaluării naționale, poetului român Ștefan Octavian Iosif. Este vorba despre poezia ,,Stai și asculți sub ramuri..” scrisă de fapt de Heinrich Heine și TRADUSĂ de poetul român.
Eroarea Ministerului vine după ce, luni, Consiliul Naţional al Elevilor a îndemnat elevii care susţin simularea la Evaluarea Naţională să nu scrie nimic şi să dea foaia goală în semn de protest.
O poezie a lui Heinrich Heine a fost atribuită, de autorii subiectelor la simularea evaluării naționale, poetului român St. O Iosif, cel care, de fapt, a tradus-o. Este vorba de poezia "Stai şi asculţi sub ramuri..." tradusă de poetul român în 1895 şi apărută pe 16 aprilie în același an în revista Viaţa. "Regret să constat că ne întâlnim din nou cu un malpraxis pedagogic în întocmirea subiectelor de examen pentru elevii de gimnaziu", a declarat criticul literar Luminiţa Corneanu pentru HotNews.ro. Până la ora publicării acestui text Ministerul Educației nu a făcut nicio precizare, la cererea HotNews pe această temă.
Subiecte și barem simulare Română 2019 - clasa a 8-a și clasa a 7-a // Format JPG
Subiecte simulare 2019 Evaluare Națională. Poezia de la primul subiect la Română
Pe foaia de examen, la primul subiect la română la simularea evaluării pentru clasa a VIII-a au avut de rezolvat mai multe cerinţe, printre care şi să redacteze "o compunere de minimum 150 de cuvinte, în care să motivezi apartenenţa la genul liric a poeziei "Stai şi asculţi sub ramuri..."de Şt. O Iosif". Cele cinci strofe ale poeziei apăreau mai sus.
Subiecte simulare 2019 Evaluare Națională. Criticii literari consultaţi de HotNews.ro spun că poezia atribuită lui Şt.O.Iosif este de fapt traducere fidelă a poeziei lui Heine.
"Regret să constat că ne întâlnim din nou cu un malpraxis pedagogic în întocmirea subiectelor de examen pentru elevii de gimnaziu. S-a mai întâmplat în 2009, nu la simulare, ci la evaluarea efectivă, când autorii subiectelor le-au dat copiilor pe foaia de examen un text greșit din Caragiale, originalul era modificat, oricât de incredibil ar părea. De data aceasta, o poezie unuia dintre cei mai cunoscuți poeți romantici germani, Heinrich Heine, e prezentată ca fiind a lui Șt. O. Iosif, deși până și pe internet, pe Wikisource, de pildă, ea apare ca fiind traducere", a declarat criticul literar Luminiţa Corneanu pentru HotNews.ro.
Subiecte simulare 2019 Evaluare Națională. Poezia poate găsită la liber la adresa: https://play.google.com/books/reader?id=BGwHAAAAQAAJ&hl=ro&pg=GBS.PA5
Luminiţa Corneanu arată că este vorba de drepturile de autor care nu i-au fost atribuite poetului german, dar acest lucru nu afectează şansele elevilor de a răspunde cerinţelor.
Subiecte simulare 2019 Evaluare Națională. "Poezia "Stai și-asculți sub ramuri…" este o traducere fidelă a poeziei "Unterm weißen Baume sitzend", apărută în volumul "Neue Gedichte" din 1844. Ediția princeps, cu grafie gotică, este disponibilă la liber pe internet. Trebuie să menționez că, deși spune multe despre relația intelectualului român cu atribuirea unei opere și dreptul de autor, incidentul nu a afectat însă șansele elevilor de a răspunde corect cerințelor testului", a mai spus Luminiţa Corneanu.
Simulare Matematică 2019 subiecte și barem clasa a 8-a și clasa a 7-a // Format JPG și PDF
De altfel, poezia lui Heine poate fi găsită cu uşurinţă pe internet, pe paginile de poezii cum ar fi http://www.heinrich-heine.net.
De asemenea, poezia în versiunea în limba germană poate fi consultată pe Wikisource.
Subiecte simulare Română 2019 clasa a 8-a și clasa a 7-a. La Subiectul I, punctat cu 40 de puncte, elevii au avut de precizat câte un sinonim potrivit pentru sensul dintr-un text dat (poezie), al cuvintelor subliniate, de menţionat rolul unei virgule dintr-un vers, de notat patru cuvinte din familia lexicală a cuvântului "suflet".
Elevii au mai avut de redactat o compunere în care trebuie să argumenteze că poezia ”Stai și-asculți sub ramuri...” aparține genului liric.
De asemenea, au avut de despărţit în silabe anumite cuvinte, de transcris două cuvinte utilizate cu sens figurat dintr-o strofă şi de explicat, în 30 - 50 de cuvinte, utilizarea unui anumit adverb, scrie a1.ro.
La subiectul al II-lea, elevii de clasa a VIII-a au avut de realizat o compunere despre o întâmplare la muzeu.
La Subiectul II, notat cu 36 de puncte, elevii au primit un text scris de Andrei Vişan, numit "Cum s-a înfiinţat Grădina Botanică din Bucureşti".
De asemenea, au avut de despărţit în silabe anumite cuvinte, de transcris două cuvinte utilizate cu sens figurat dintr-o strofă şi de explicat, în 30 - 50 de cuvinte, utilizarea unui anumit adverb.
Subiecte simulare clasa a 7-a Română 2019
Subiectele de la simularea în premieră de către elevii de clasa a VII-a a examenului de Limba și literatura română sunt structurate pe două mari cerințe, conform edupedu.ro.
Primul subiect le cere elevilor de clasa a VII-a să facă un rezumat din basmul popular Făt-Frumos, iar la subiectul al II-lea elevii au avut de realizat o compunere liberă despre o activitate extrașcolară.
Sursa: hotnews.ro