MENIU

SUA se implică în investigarea crimelor de război și ororilor comise de RUȘI în Ucraina - GRUP comun cu Marea Britanie și UE

SUA se implică în investigarea crimelor de război și ororilor comise de RUȘI în Ucraina

SUA au anunțat formarea unui grup comun cu UE și Marea Britanie pentru investigarea crimelor de război și a altor atrocități comise de trupele ruse în Ucraina în ultimele trei luni.

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a anunțat lansarea unui nou grup comun din Regatul Unit, UE și SUA pentru a sprijini eforturile Procurorului General ucrainean (OPG) de a documenta crimele de război și alte atrocități comise în Ucraina.

Misiunea Atrocity Crimes Advisory Group (ACA) este „de a sprijini Unitățile pentru Crime de Război ale Oficiului Procurorului General al Ucrainei (OPG) în investigarea și urmărirea penală a crimelor legate de conflict. ACA va consolida eforturile actuale ale UE, SUA și Marea Britanie de a spori responsabilitatea pentru crimele și atrocitățile comise în contextul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei”, se arată în comunicatul comun semnat de SUA, Marea Britanie și Uniunea Europeană.

Anunțul a fost făcut de secretarul de stat al SUA Antony Blinken, care a declarat că misiunea va sprijini eforturile OPG „de a documenta, păstra și analiza dovezi ale crimelor de război și ale altor atrocități comise de membrii forțelor ruse în Ucraina, în vederea urmăririi penale”, potrivit CNN.

„ACA este un element esențial al angajamentului Statelor Unite ca cei responsabili pentru astfel de crime să fie trași la răspundere”, a adăugat el.

Secretarul de Externe al Marii Britanii, Liz Truss, a promis că se va asigura că cei responsabili pentru atrocitățile comise în Ucraina sunt trași la răspundere.

„Regatul Unit și-a luat deja un angajament clar de a sprijini Ucraina în investigațiile sale, inclusiv prin desfășurarea de experți în crime de război în regiune și prin eliberarea de fonduri suplimentare pentru a ajuta CPI (Curtea Penală Internațională) în investigațiile lor. Acum ne intensificăm eforturile prin această inițiativă de reper cu partenerii noștri din SUA și UE. Se va face dreptate”, a spus Truss.

Rusia a fost acuzată că a comis crime de război în Ucraina, în cele trei luni de invazie. Cifrele estimate sunt uriașe: 4.000 de civili au fost uciși, potrivit datelor de până acum.

Săptămâna trecută, CPI a trimis o echipă de 42 de membri în Ucraina pentru a investiga presupusele crime de război acolo. Procurorul şef al Curţii Penale Internaţionale (CPI) a comunicat marţi desfăşurarea în Ucraina a unei echipe de 42 de anchetatori şi experţi, pentru a ancheta crimele comise în timpul invaziei produse de Vladimir Putin.

El a adăugat că „ACA va menține legătura cu Departamentul de Justiție în timp ce urmărește răspunderea în instanțele din SUA”.

Pe lângă eficientizarea eforturilor, ACA va oferi, de asemenea, fonduri extinse pentru echipa de procurori internaționali și alți experți în crime de război deja desfășurați în regiune, a spus Blinken.

La începutul acestei săptămâni, soldatul rus Vadim Șișimarin, de 21 de ani, a fost condamnat la închisoare pe viață la Kiev, pentru uciderea unui civil neînarmat, în vârstă de 62 de ani, într-un prim proces pentru crime de război în Ucraina. Este prima condamnare pentru crime de război după invazia Rusiei în Ucraina, începută în 24 februarie.