MENIU

SUA anunță primele relaxări în pandemie - Ce restricții rămân. Masca, purtată în anumite condiții

SUA anunță primele relaxări în pandemie - Ce restricții rămân. Masca, purtată în anumite condiții

SUA anunță relaxări de pandemie, legate inclusiv de purtarea măștilor sanitare. 

Sunt pregătite primele relaxări de pandemie în SUA care se referă la recomandări privind utilizarea măştilor sanitare anti-COVID-19, relatează EFE. Schimbarea urmează să fie anunţată de Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC).

Odată cu noile schimbări, majoritatea americanilor vor trăi în zone unde nu se mai solicită purtarea măştilor în spaţiile închise sau deschise, scrie Agerpres.
Măştile rămân totuşi obligatorii în mijloacele de transport în comun, inclusiv în avioane, în baza regulilor în vigoare până la mijlocul lunii martie, dar care pot fi prelungite.
Până în prezent, CDC recomanda ca măştile să fie purtate în situaţiile în care o persoană locuieşte în zone unde există un nivel ridicat de transmitere a virusului. Această situație s-a schimbat însă, nivelul de transmitere a virusului nu mai este ridicat în 95% din comitatele ţării.

Multe state şi oraşe au eliminat deja obligativitatea acoperirii gurii şi nasului, iar altele se pregătesc la rândul lor să renunţe la măşti.
CDC ar putea recomanda în continuare măştile sanitare în marile oraşe sau în zonele de coastă. Noile recomandări au la bază numărul scăzut al infectărilor înregistrate într-o anumită zonă, precum şi scăderea considerabilă a gradului de spitalizare.
În prezent în SUA se înregistrează o medie de circa 76.000 de cazuri de COVID-19, un nivel considerabil mai scăzut decât cel înregistrat în urmă cu două săptămâni, pe măsură ce ţara începe să depăşească valul contagierilor provocate de varianta Omicron.

CDC va schimba și modul de raportare a evoluției epidemiei, care, până în prezent, se bazează pe numărul de cazuri noi la 100.000 de persoane și pe procentul de teste pozitive din ultimele șapte zile. Motivele sunt numărul mai mare al vaccinailor dar și varianta Omicron, mult mai transmisibilă, dominantă în SUA. Se va ajunge la un sistem de monitorizare ca în cazul gripei și care va ține cont de parametri care arată consecințe importante ale îmbolnăvirii: spitalizările, vizitele la camerele de gardă și secțiile de urgență și decesele, potrivit CNN.