Studiul care îți arată cum te afectează poluarea aerului fără să știi
Se pare că poluarea aerului ne afectează în moduri în care cu siguranță nu ne-am fi gândit. Un nou studiu scoate la iveală faptul că poluarea ne afectează până și calitatea somnului.
Rezultatele cercetării au arătat că expunerea la dioxidul de azot și la particulele cunoscute sub denumirea PM2,5 te expun unor șanse mai mari de a avea un somn neodihnitor. Așa că, dacă te numeri printre persoanele care nu pot dormi, ei bine acum știi care ar putea fi unul dintre motivele pentru care calitatea somnului tău a scăzut.
„Nasul, sinusurile și gâtul pot fi iritate de acești poluanți, în așa fel încât somnul tău are de suferit, la fel și capacitatea ta de a respira cum trebuie. În plus, poluanții care intră în sânge ar putea avea un efect asupra creierului tău și deci și asupra reglării respirației", au declarat autorii studiului.
Poluarea aerului afectează calitatea somnului
Pentru a ajunge la această concluzie, oamenii de știință au analizat nivelurile de dioxid de azot și de PM2,5 și date din preajma caselor a 1,863 de participanți, toate având scopul de a estima calitatea aerului din zona caselor acestora.
Astfel, au descoperit că aerul bogat în dioxid de azot crește șansele de a avea o eficiență scăzută a somnului cu aproximativ 60%, în timp ce aerul bogat în PM2,5 crește șansele cu 50%.
Cu toate acestea, nu este foarte clar dacă poluarea în sine este cea care afectează somnul participanților sau dacă lipsa de eficiență a somnului poate avea legătură cu alți factori care au o legătură cu poluarea, precum gălăgia generată de trafic, lumina foarte mare din orașe, stresul zilnic și așa mai departe. Mai mult, datele culese de cercetători pe parcursul unei săptămâni nu reflectă cu necesitate tiparul somnului unei persoane.