STUDIU. Românii se întâlnesc tot mai rar cu vecinii și prietenii
Românii se întâlnesc tot mai rar cu vecinii și prietenii. Frecvența scade mai ales la cei cu studii superioare. Experții spun că socializarea față în față menține sănătatea psihică și o viață sănătoasă.
Numărul celor care declară că se întâlnesc față în față cu prietenii și vecinii, măcar o dată pe săptămână, a scăzut cu 8 procente față de 2011, fiind a doua cea mai mare scădere de acest fel din țările Uniunii Europene, după cea din Ungaria. Datele apar în raportul ”Calitatea vieţii în România în context european”, publicat de Institutul de Cercetare a Calității Vieții.
”Întâlnirile și discuțiile cu alte persoane din afara familiei reprezintă un aspect important al vieții sociale a individului. Acestea satisfac de fapt unele dintre nevoile de bază ale omului (nevoia de apartenență) și contribuind la formarea capitalului social”, explică raportul citat.
La întrebarea ”În medie, gândindu‐vă la persoanele ce locuiesc în afara gospodăriei dvs., cât de des vă întâlniți cu ei față în față? Oricare dintre prietenii sau vecinii dvs”, variantele de răspuns au fost:
-
Zilnic sau aproape zilnic
-
Cel puţin o dată pe saptămână
-
O dată până la trei ori pe lună
-
Mai rar
-
Niciodată
-
Refuz (SPONTAN)
-
Nu ştiu.
Cei care au răspuns că se întâlnesc cel puțin o dată pe săptămână (variantele 1 și 2), înseamnă 80% total. Procentul este în scădere cu peste 8 puncte față de 2011. Procente mai mici ale persoanelor care declară că se întâlnesc cel puțin o dată pe săptămână cu prieteni/vecini se înregistrează în rândul celor cu vârste de peste 65 de ani, a celor activi pe piața muncii și a celor cu un nivel ridicat de educație. În mediul urban, procentul celor care declară că se întâlnesc cel puțin o dată pe săptămână cu prietenii/vecinii este mai mic decât în rural
La nivel european, 84% din populație declară că se întâlneşte cu prietenii/vecinii cel puțin o dată pe săptămână. Peste 90% din populația Irlandei, Portugaliei, Greciei, Spaniei, Bulgariei sau Croației se întâlnește cel puțin o dată pe săptămână cu alte persoane decât cele din familie.
Nevoile sociale ale individului sunt satisfăcute nu doar prin întâlnirile cu alte persoane din afara gospodăriei, ci și prin discuțiile cu aceștia prin telefon sau internet, mai precizează studiul citat. 64% dintre români discută cu prietenii/vecinii cel puțin o dată pe săptămână, în creștere cu peste 8% față de anul 2011. Una dintre posibilele explicații ale creșterii procentului celor care discută la telefon/internet cel puțin o dată pe săptămână o reprezintă și dezvoltarea rețelelor de internet, reducerea costurilor de roaming sau sporirea facilităților în cadrul abonamentelor la telefonie mobilă (creșterea numărului de minute în alte rețele sau in roaming, îmbunătățirea traficului de date mobile), explică studiul.