MENIU

Studiu PwC: România, pe locul 2 în lume după teama de NOI TAXE

<p>Taxele &icirc;i &icirc;ngrijorează masiv pe rom&acirc;ni</p>

Directorii firmelor din România sunt "bulversaţi" de viteza cu care se produc modificările fiscale şi sunt printre cei mai îngrijoraţi manageri din lume cu privire la apariţia de NOI TAXE, peste noapte.

Una dintre îngrijorările majore ale directorilor români se referă la creşterea poverii fiscale - 92% dintre managerii de firme din România îşi exprimă teama că ar putea apărea noi taxe în viitorul apropiat, potrivit unui studiu realizat de firma de consultanţă PricewaterhousCoopers (PwC).

"România se află pe locul 2 în lume în privinţa îngrijorării cu privire la creşterea poverii fiscale. O singură ţară se află înaintea noastră şi acolo teama se explică prin taxele mari introduse recent, este vorba de Franţa", a declarat Mihaela Mitroi, liderul departamentului de consultanţă fiscală şi juridică din PwC România în cadrul unei conferinţe pe teme de fiscalitate.

Spre comparaţie, la nivel internaţional, media îngrijorării cu privire la creşterea poverii fiscale este de 70%.

Pe măsură ce perspectiva directorilor generali asupra economiei se îmbunătăţeşte, se produce şi o schimbare în ceea ce priveşte principalele îngrijorări ale acestora. Acţiunile guvernamentale, sau absenţa acestora, sunt pe primul loc în privinţa îngrijorărilor directorilor general, potrivit studiului PwC.

Nivelul de preocupare cu privire la supra-reglementare (72%) şi la deficitele bugetare (71%) este cel mai ridicat înregistrat de când PwC realizează rapoartele Global CEO Survey până în prezent. Ţările în care directorii generali se declară foarte îngrijoraţi de supra-reglementare sunt Franţa (88%), Australia (85%), India (82%) şi Germania (77%).

Alte îngrijorări majore se referă la creşterea poverii fiscale, disponibilitatea abilităţilor profesionale cheie, volatilitatea ratei de schimb valutar şi instabilitatea pieţelor de capital.

„Există în continuare îngrijorări la nivelul directorilor generali, iar aceştia transmit un mesaj clar autorităţilor publice că sunt preocupaţi de supra-reglementare, povara fiscală şi deficitele bugetare aflate la niveluri foarte ridicate", spun oficialii firmei de consultanţă.

Potrivit studiului PwC, directorii generali din România sunt optimişti cu privire la perspectivele de creştere ale veniturilor companiilor pe care le conduc, 86% dintre aceştia declarânduse încrezători în creşterea acestora în următoarele 12 luni, iar dintre aceştia 39% sunt foarte încrezători.

Pe termen mai lung, 96% dintre directorii generali participanţi la sondaj cred în majorarea veniturilor companiilor lor în următorii 3 ani, iar 49% sunt foarte încrezători. Aceste tendinţe sunt similare celor înregistrate la nivel global.

Mai multe articole despre:
impozite taxe fiscalitate PwC