MENIU

STUDIU - Ochelariștii sunt mai puțin EXPUȘI riscului de infectare cu noul coronavirus. Cum este posibilă transmiterea COVID-19 prin lacrimi

O veste bună pentru persoanele care poartă ochelari în pandemia de coronavirus. Cercetătorii au ajuns la concluzia că infectarea COVID-19 poate avea loc și prin intermediul ochilor. Oameni de știință din India au stabilit cei care poartă ochelari sunt de până la de trei ori mai puțin expuse riscului de infectare cu coronavirus. În plus, și lacrimile pot fi „transmițători” ai coronavirusului. 

 

Cercetătorii din India spun că persoanele care poartă ochelari se freacă mai puțin la ochi, astfel că prezintă un risc mult mai mic de a contracta COVID-19.

Studiul realizat anul trecut în nordul Indiei a vizat peste 300 de persoane. Cei 304 persoane care au fost analizate, dintre care 223 bărbați și 81 femei, aveau vârste între 10 și 80 de ani și au avut toate simptomele specifice coronavirusului.

„Atingerea si frecarea ochilor cu mâinile contaminate poate fi o cale importantă de infecție. Utilizarea pe termen lung a ochelarilor poate preveni atingerea repetată și frecarea ochilor", susțin cercetătorii.

Medicii au raportat că unii pacienți spitalizați cu COVID-19 au avut ochi roșii și conjunctivită, printre celelalte simptome specifice bolii. În plus, cei care prezintă conjunctivită și febră, probleme de respirație sunt bolnavi de COVID-19.

Unii pacienți s-au prezentat la clinici de ochi și secții de urgență cu probleme oculare, ceea ce a arătat o legătură clară între COVID-19 și problemele oculare, astfel că oftalmologii ar putea fi primii, practic, care evaluează,  pacienții posibil infectați” cu virusul, potrivit The Independent.

Revista medicala de virusologie a stabilit încă de anul trecut că virusul SARS-CoV-2 „poate infecta țesutul conjunctiv și poate provoca conjunctivită, iar particulele de virus sunt prezente în secrețiile oculare” pe baza studierii unor cazuri din China.

De aceea, medicii recomandă persoanelor care au, de exemplu, grijă de bolnavi COVID-19 să nu-și acopere doar gura și nasul, ci și ochii, cu ochelari de protecție și alte sisteme de protecție. În plus, aceștia mai spun că trebuie evitată cât de mult se poate purtarea lentilelor de contact. 

Un alt studiu făcut la sfârșitul anului trecut arată că simptomele oculare sunt prezente la până 31% din cazuri, dar nu sunt luate în calcul pentru că nu sunt la fel de severe ca celelalte, adică febra, disfuncțiile respiratorii, oboseala, pierderea mirosului și/sau a gustului. 

Tipul, frecvența și transmiterea oculară a virusului ar trebui să fie luate în calcul când se stabilește tabloul clinic și simptomele COVID. Potrivit studiilor anterioare, secrețiile lacrimale pot conține virusul, motiv pentru care se recomandă evitarea atingerii feței. 

Noul coronavirus poate fi transmis prin lacrimi. Primul caz de COVID-19 identificat după probe luate din ochii unui copil

La fel se confirmă și informațiile potrivit cărora virusul se poate transmite prin lacrimi, și la adulți, dar și la copii. Nu este însă la fel de sigur dacă aceasta poate fi considerată ca una din principalele căi de transmitere a bolii COVID-19. Studii despre prezența virusului în tesutul conjunctiv ocular au mai fost făcute, la adulți, fără a fi însă identificată prezența virusului și în cazul copiilor. 

Conjunctivita la copiii cu COVID-19 prezintă de obicei foarte ușoare, copiii se recuperează repede, iar tulburările nu se asociază cu  complicații pe termen lung ca in cazul adultilor. Majoritatea simptomelor oculare se recuperează spontan fără niciun tratament sau doar cu un tratament usor cu picături oftalmice. În China, în cazul copiilor se recomandă aproape exclusiv examenul oftalmologic pentru observarea atentă a manifestărilor oculare legate de COVID-19.

Conjunctivita sau „ochiul roz” la copii, simptome ale infectării cu noul coronavirus - identificată încă de la începutul pandemiei de COVID-19

Cazurile de conjunctivită sau „ochiul roz” la copii și adulți au fost prezentate încă din vara anului 2020 în mai multe studii. Potrivit unor studii publicate în revista Asociației Medicilor Americani (JAMA), în luna august, aproape un sfert dintre copiii spitalizați cu COVID-19 în Wuhan (China) au avut această conjunctivită fincauza noului coronavirus.

Conjunctivita, sau „ochiul roz”, este o infecție sau inflamație a membranei care acoperă globul ocular și pleoapa.

În cazul copiilor, cele mai frecvente semne și simptome oculare au fost: secreția conjunctivală la jumătate dintre aceștia (27 de copii, 55%), frecarea ochilor (19 copii - 39%), congestia conjunctivală (5 copii - 10%). 

Același studiu făcut în vara 2020 arată că în timp ce toți copiii au avut mâncărimi la ochi și conjunctivită, lăcrimare excesivă au avut cei cu vârste de la 1 până la 5 ani, iar umflarea pleoapelor a fost observată doar la cei mai mari, cu vârste între 10 și 16 ani.

De asemenea, cei mai mulți copii au avut simptome oculare ușoare sau moderate, durata medie de internare în spital fiind de 11 zile.