MENIU

STUDIU Coronavirusul care circulă acum în Europa și SUA este mai „deștept” și INFECȚIOS decât cel din China

coronavirus Foto: Pixabay.com

Varianta noului coronavirus care afectează astăzi lumea infectează mai uşor celulele decât cele care au apărut iniţial în China, în 2019, potrivit unui studiu publicat în revista Cell. Observația oamenilor de știință este ALARMANTĂ, pentru că actuala tulpină a coronavirusului este probabil mai CONTAGIOASĂ. Bilanțul la nivel global al pandemiei de COVID-19 a depășit deja 11 milioane de oameni infectați, dintre care 5 la sută au murit - peste 524 de mii de decese au fost înregistrate în toată lumea.

 

Noua variantă de coronavirus este mai bine adaptată pentru a infecta celulele umane

Important mai este faptul că varianta identificată de oamenii de știință prin acest studiu ar fi mai contagioasă în rândul comunităților umane rămâne deocamdată de dovedit.

Epidemiologul Anthony Fauci, director al Institutului american de boli infecţioase și membru în grupul de lucru de coordonare anti-COVID de la Casa Albă, a declarat pentru revista Jama: „Pare că virusul SARS-CoV-2 se reproduce mai bine şi poate fi transmisibil, dar încă suntem la stadiul de a încerca să confirmăm acest lucru. Există geneticieni foarte buni care studiază virusurile”, informează AFP, potrivit Agerpres.  

După apariţia în China şi de la sosirea în Europa, o variantă de nou coronavirus, care suferă mutaţii permanent ca orice virus a devenit dominantă, iar această versiune europeană s-a instalat imediat în Statele Unite. 

Mutaţiile genetice ale coronavirusului sunt urmărite în întreaga lume de cercetători, care secvenţiază genomul virusurilor pe care le găsesc şi le distribuie într-o bază de date internaţională, GISAID, cu peste 30.000 de secvenţe pe zi. 

Cercetătorii noului studiu, de la universităţile Sheffield (Regatul Unit) şi Duke (SUA) şi de la laboratorul naţional din Los Alamos, au stabilit în aprilie că de acum domină mutația D614G. Ei spun că mutaţia face virusul „mai transmisibil”.  

Constatarea a fost însă criticată, pentru că echipa nu a dovedit că mutaţia în sine a fost cauza dominării la ora actuală, pentru că este posibil să fi fost „ajutată” de alţi factori sau totul să fie o întâmplare. Oamenii de ştiinţă au realizat cercetări şi experienţe suplimentare, la cererea editorilor de la Cell.             

Ei au analizat mai întâi datele de la 999 de pacienţi britanici internaţi din cauza Covid-19. În urma observațiilor făcute, vestea este una încurajatoare: aceştia aveau varianta cu mai multe particule virale în ea, fără ca acest lucru să schimbe gravitatea bolii lor.

Pe de altă parte, experienţele în laborator au arătat că varianta era în schimb de trei până la şase ori mai capabilă să infecteze celulele umane.                

„Pare că ar fi un virus mai apt”, a spus Erica Ollmann Saphire de la oraganizaţia La Jolla Institute for Immunology, care a realizat una din aceste experienţe.  

Concluzia cea mai exactă deocamdată este că, dacă noul coronavirus care circulă în prezent în lume este mai „contagios”, nu înseamnă și că este neapărat și mai „transmisibil” între oameni. Dar trebuie reținut că transmiterea ține cont și de măsurile de protecție, astfel că transmiterea poate fi limitată dacă principalele reguli anti-COVID sunt, cu adevărat, respectate: distanță socială, purtarea măștii medicale, spălarea și dezinfectarea mâinilor.