MENIU

STUDIU: ce fac românii cu telefoanele, televizoarele sau frigiderele stricate

Doar o treime din deşeurile electronice din Europa sunt corect reciclate, un număr uriaş de telefoane mobile, computere şi televizoare fiind comercializate în mod ilegal sau pur şi simplu abandonate.

Potrivit unui studiu realizat de ONU şi Interpol, citat de Reuters, Suedia şi Norvegia se apropie de ţintele europene de colectare şi reciclare a 85% din totalul deşeurilor electrice şi electronice, situându-se astfel în topul clasamentului.

La polul opus se află România, Spania şi Cipru, care au colectat şi reciclat mai puţin de 20% din total.

În ansamblu, 35% din volumul total de „e-deşeuri” de pe continentul european a fost reciclat corespunzător în 2012, se mai arată în studiu. Potrivit normelor europene, „e-deşeurile”, produsele electronice sau bateriile, trebuie reciclate pentru a recupera metale precum aur şi argint, dar şi pentru a evita poluarea cu elemente toxice precum plumbul sau mercurul.

Pe de altă parte, în raport este respinsă sugestia potrivit căreia o mare parte din aceste e-deşeuri este transportată în ţări africane, precum Nigeria şi Ghana, iar apoi aparatura electrică sau electronică este reparată şi repusă în circuitul comercial.

Spre exemplu, un frigider stricat este un produs extrem de dorit, datorită cuprului şi al compresorului. Adesea, compresorul este scos, iar ce a mai rămas din frigider este aruncat la gunoi. Furtul de componente de valoare face ca procesatorii de echipament casnic din Europa să piardă anual 1,7 miliarde de euro.

În total, 3,3 milioane de tone din cele 9,5 milioane de tone de e-deşeuri generate în Europa în 2012 au fost colectate şi reciclate corespunzător.

Doar 1,3 milioane de tone au fost exportate, iar restul a fost reciclat în Europa în afara programelor legale sau pur şi simplu abandonate.