Studiu: Care este legătura dintre muncă şi depresie
Angajatii care petrec mai mult de 11 ore pe zi la birou se confrunta cu un risc dublu de a suferi de depresie in forme destul de grave, comparativ cu altii care nu fac ore suplimentare. Aceasta este concluzia la care a ajuns o echipa de cercetatori de la Institutul finlandez de medicina a muncii in colaborare cu colegi de-ai lor de la University College din Londra.
Orele suplimentare pot cauza depresie. Dupa ce au analizat datele a peste 2000 de functionari din Marea Britanie, cu varstele cuprinse intre 35 si 55 de ani, s-a constatat ca, desi la inceputul studiului toti subiectii se bucurau de o stare buna de sanatate mintala, dupa 5 ani, sanatatea unora dintre ei a inceput sa se modifice.
Mai exact, functionarii care lucrau cel putin 11 ore pe zi au prezentat un risc de 2,5 ori mai mare de a face depresie clinica, in comparatie cu cei care respectau programul normal de munca, scrie sfatulparintilor.ro.
Potrivit cercetatorilor, aceasta legatura dintre numarul de ore lucrate si riscul de despresie nu a fost influentata de alti factori precum stilul de viata, consumul de alcool, tutun, droguri sau tensiunile de la locul de munca.
“Depresia este o boala destul de obisnuita in randul oamenilor de varsta medie, insa era posibil sa nu se ajunga la ea daca oamenii n-ar fi muncit mai mult decat programul obisnuit”, a declarat Marianna Viertanen.