MENIU

STUDIU Care este imunitatea colectivă în România în acest moment - Cum putem rezista la explozia COVID-19 din august

Care este imunitatea colectivă în România în acest moment - Cum putem rezista la explozia COVID-19 din august

S-a aflat gradul de imunizare la coronavirus în România! Specialiștii avertizează că vaccinarea poate îmbunătăți semnificativ imunitatea colectivă pentru a face față valului 4 ce va fi declanșat în curând de varianta Delta.

Rata imunizării colective, dobândită post-infecție sau post-vaccinare, este de 64% în orașele mari ale României și de 59% în orașele mici, ponderea cea mai mare fiind dată de cei care s-au vaccinat, în orașele mari, respectiv de cei care au trecut prin boală, în orașele mici, potrivit unui studiu efectuat de o clinică privată din România.

Gradul mai bun de imunizare colectivă de la oraș, de peste 60%, este confirmat și de scăderea cazurilor zilnice înregistrată în ultimele luni. Ceea ce înseamnă între 6 și 7 milioane de locuitori numai din orașele care reprezintă 54% din populația țării. În mediul rural, cei care au trecut prin boală sau s-au vaccinat sunt de 4-5 milioane, astfel că s-ar ajunge deja la un total de 10 – 12 milioane de oameni imunizați deja în fața COVID-19. 

Scăderea cazurilor medii și grave de COVID-19 poate fi făcută doar cu ajutorul vaccinării, petnru că, potrivit datelor studiului, trecerea prin boală și vaccinarea oferă mai multă protecție decât doar infecția cu virusul SARS-CoV-2.

S-a constatat că numărul real al infectărilor în mediul urban este probabil mult mai mare față de raportările oficiale. Astfel că  jumătate din populația mediului urban mic și o treime din populația mediului urban mare a trecut prin boală, de nouă ori mai mult, respectiv de trei ori mai mai mult față de statisticile oficiale. Datele studiului confirmă că majoritatea dintre aceștia au trecut prin boală fără să fi știut.

Concluziile au fost trase după ce a fost comparat nivelul de anticorpi.

Datele arată că 84% din populația orașelor mari și 79% din cea a orașelor mici, persoane care au trecut prin boală și s-au și vaccinat, au dobândit un titru de anticorpi neutralizanți.

În plus, mai trebuie știut faptul că nivelul anticorpilor neutralizanți rezultați din imunizarea naturală nu este la fel de mare ca în cazul celor care au trecut prin boală și s-au și vaccinat. Astfel că cei care au fost infectați cu noul coronavirus, dar nu s-au vaccinat au un nivel de peste 10 ori mai mic decât în cazul celor care au trecut prin boală și s-au și vaccinat anti-COVID-19.

Din rândul persoanelor cu antecedente COVID, dar care nu s-au vaccinat, doar 6% din locuitorii orașelor mari și respectiv, 2% din locuitorii orașelor mici prezintă un titru de anticorpi neutralizanți (>=3950 AU/ mL). În schimb, cei care au trecut prin boală și s-au și vaccinat au dezvoltat acel tritru de anticorpi neutralizanți în proporție de peste 80%, mai arată studiul.