MENIU

Studenţii de la Medicină ameninţă cu proteste. Ce spune MS despre bibliografia pentru Rezidenţiat

<p><strong>Rezidenţiat 2019</strong></p>

Studenţii de la Medicină atrag atenţia într-o scrisoare deschisă adresată luni Ministerului Sănătăţii, că s-ar putea ajunge la proteste dacă nu se aduc clarificări privind bibliografia pentru examenul de Rezidenţiat 2016, după ce a apărut zvonul că aceasta s-ar fi schimbat pe ultima sută de metri.

Bibliografia după care învaţă studenţii de la Medicină pentru examenul de Rezidenţiat de anul acesta va rămâne aceeaşi ca anul trecut, potrivit Departamentului de Rezidenţiat al Facultăţii de Medicină al Universităţii de Medicină şi Farmacie "Victor Babeş" din Timişoara.

Aceasta, în condiţiile în care Ministerul Sănătăţii publicase pe site o nouă bibliografie după care studenţii s-au apucat deja să înveţe pentru examenul de Rezidenţiat din noiembrie 2016, scrie Mediafax.

Reprezentanţii Biroului de Presă al Ministerului Sănătăţii spun că nu au încă un răspuns oficial, dar că în zilele următoare, conducerea ministerului va lămuri situaţia.

În aceste condiţii, peste 1.200 de studenţi de la facultăţile de Medicină din toată ţara au semnat o petiţie online prin care cer lămuriri vizavi de bibliografia pentru examen, iar Federaţia Asociaţiilor Studenţilor în Medicină din România a transmis Ministerului Sănătăţii o scrisoare deschisă în care cere lămuriri vizavi de bibliografia pentru examenul de Rezidenţiat 2016.

Zvonurile conform cărora bibliografia s-ar fi schimbat peste noapte au apărut la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Victor Babeş" din Timişoara, au explicat reprezentanţii Federaţiei Asociaţiilor Studenţilor în Medicină din România. Studenţii au reacţionat imediat şi au lansat în weekend o petiţie online, pe care au semnat-o peste 1.200 de studenţi. Studenţii spun că vor să susţină rezidenţiatul după manualul nou – "Compendiu de specialităţi medico-chirurgicale".

„În data de 8 ianuarie, a apărut un comunicat care prezenta Compendiu de specialităţi medico-chirurgicale ca unic material pentru examenul de rezidenţiat. Această carte a fost realizată la nivel naţional şi este aşteptată de mulţi ani. Discuţiile lansate se referă la revenirea la ECN (Book Des ECN), o carte mult contestată, apărută în 2011, plină de greşeli, tradusă din franceză de către editura Universităţii din Cluj. Nu suntem de acord cu scoaterea din tematica de rezidenţiat a unei cărţi de actualitate, cu contribuţia naţională şi înlocuirea ei cu una veche, plină de greşeli, tradusă şi multiplicată de un singur centru”, se arată în petiţia lansată de studenţii de la Medicină.