MENIU

Studentii ar putea sustine examenul de licenta online

examen online studenti

 Studenții ar putea susține examenele de diplomă online, pe perioada stării de urgență, o decizie în acest sens putând fi luată de conducerea fiecărei universități în parte. Acest lucru ar fi posibil datorită unui ordin al Ministerului Educației emis recent, preventiv, în cazul în care starea de urgență se prelungește și după jumătatea lunii mai, relatează Realitatea PLUS. 

"Participam la o serie de consultari periodice. (...) inca de la inceput au fost prezentate principalele probleme pe care le-au intampinat studentii, printre primele a fost nelinistea studentilor cu privire la examenul de finalizare a studiilor. Ministrul ne-a asigurat ca vor exista modificari legale astfel incat acestea sa se desfasoare online", a declarat Petrișor Laurențiu Țucă, președinte al Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR)

Dacă decid să aplice ordinul, facultățile trebuie să respecte o serie de condiții, a mai spus presedintele ANOSR.

Potrivit acestuia, universitatile ar treb acum sa opereze modificarile din ordin de ministru, respectiv sa elaboreze propriile metodologii si, totodata, sa achizitioneze platformele online necesare pt a putea desfasura examenul de licenta, de disertatie, platforme care sa permita inregistrari audio-video pentru fiecare absolvent si apoi arhivarea acestora.

Prevederile sunt valabile și pentru cei care trebuie să susțină, în perioada următoare, tezele de abilitare, a mai spus liderul ANOSR.

Cristian Tănase, purtător de cuvânt al Ministerului Educației, a confirmat ca sustinerea tezei de abilitare se poate desfasura si online, in baza unei proceduri aprobate de catre senatul universitatilor cu conditia ca acestea sa dispuna de o platforma electronica adecvata. "Comisia de specialitate pentru evaluarea tezei de abilitare intocmeste online un raport de evaluare. Raportul va fi semnat electronic de catre membrii comisiei. Atenție, însă! Senatul universitar al fiecărei unități de învățământ este cel care decide dacă aplică ordinul de ministru, a declarat, intr-o interventie telefonica la Realitatea Plus, Cristian Tănase.

Purtatorul de cuvant al Ministerului Educatiei a subliniat insa ca toate aceste prevederi sunt valabile strict pe perioada starii de urgenta. In momentul in care aceasta inceteaza, acest ordin nu mai este valabil.

Examenele de diplomă se organizează, de regulă, la începutul verii. Recent, ministrul Educației, Monica Anisie, a spus că unitățile de învățământ, închise în urmă cu o lună, se vor redeschide după încetarea stării de urgență, prelungită până la jumătatea lunii mai. 

Mai multe articole despre:
studenti examen licenta examen online