Strategia Naţională Împotriva Criminalităţii Organizate, pusă în dezbatere publică. Măsuri de protecție pentru victime și martori
Ministerul Justiţiei a pus luni în dezbatere publică proiectul Strategiei Naţionale Împotriva Criminalităţii Organizate 2021-2024. Strategia, structurată pe cinci direcții de acțiune, ”va ghida în mod eficient răspunsul statului român la fenomenul criminalității organizate”, a declarat Cătălin Predoiu.
MJ transmite, într-un comunicat, că la elaborarea strategiei au participat, în perioada martie-august, reprezentanți ai M.A.I., Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, DIICOT, SRI și SIE. Pentru definitivarea abordării strategice au mai fost consultate Ministerul de Finanțe și Ministerul Muncii.
”Timp de aproape 4 luni, între august și noiembrie 2020, am lucrat pentru a radiografia cât mai onest situația în care ne aflăm, capacitatea națională de răspuns la provocările pe care le ridică criminalitatea organizată, contextul internațional în care sunt plasate fluxurile infracționale transfrontaliere. În acest timp, am beneficiat și de expertiza specialiștilor FBI, cu ajutorul Ambasadei SUA la București și al Departamentului de Stat pentru Justiție”, a transmis ministrul Cătălin Predoiu.
Strategia Națională împotriva Criminalității Organizate 2021-2024 este structurată pe cinci direcții de acțiune:
-creșterea capacității de prevenire a fenomenului și a rezilienței în fața acestuia;
- dezvoltarea capacității instituționale de a lupta împotriva criminalității organizate;
- consolidarea intervenției împotriva formelor de manifestare a criminalității organizate;
- limitarea accesului grupurilor de crimă organizată la resurse financiare;
- consolidarea cooperării naționale și internaționale.
Victimele acțiunilor întreprinse de rețele de criminalitate organizate vor beneficia de măsuri de protecție ce le vor asigura redobândirea sentimentului de siguranță și de încredere în autorități.
Martorii vor beneficia, de asemenea, de măsuri de protecție proporționale cu riscurile asumate în cadrul procesului penal și necesare pentru o mai mare deschidere către cooperarea cu autoritățile judiciare și, ulterior, reintegrarea acestora în societate
România nu a mai acționat într-un cadru strategic împotriva criminalității organizate de 13 ani, de când și-a încetat efectele Strategia națională de combatere a criminalității organizate în perioada 2004-2007, se mai arată în comunciat.
Textul integral al strategiei poate fi consultat la http://www.just.ro/strategia-nationala-impotriva-criminalitatii-organizate-2021-2024/