Statul prelungit pe internet ar putea afecta iremediabil modul în care funcționează sistemul cardiac
În ziua de azi internetul a devenit la fel de vital ca oxigenul, în rândul tinerilor. Însă, specialiștii avertizează că tinerii care utilizează de mai mult de 14 ori pe săptămână internetul pot avea probleme cu tensiunea.
O echipă de medici americani, a realizat un studiu în cadrul căruia au analizat 134 de tineri care se considerau utilizatori intenși au internetului. Mai mult, se pare că acesta este primul studiu care scoate la iveală legătura dintre utilizarea internetului și tensiunea arterială.
Rezultatele studiului au arătat că tinerii petrec pe săptămână în jur de 25 de ore pe internet. Iar 26 dintre participanți au prezentat niveluri ridicate ale tensiunii arteriale.
Hipertensiunea arterială din rândul tinerilor poate fi cauzată de internet
Cercetătorii trag un semnal de alarmă pentru părinții adolescenților de pretutindeni în ceea ce privește numărul de ore pe care tinerii îl petrec pe internet. De asemenea, aceștia mai spun că folosirea cu moderație a internetului îi poate scăpa pe tineri de multe probleme de sănătate în afară de hipertensiune, cum ar fi: anxietatea sau obezitatea.
„Utilizarea zilnică a internetului este perfect normală, dar că nu ar trebui să se abuzeze", a declarat Andrea Casidy-Bushrow, autoarea studiului. De asmenea, Bushrow sfătuiește tinerii să ia pauze de la internet și să se implice în activități fizice.
Hipertensiunea arterială (HTA) reprezintă creşterea peste valoarea normală a presiunii sângelui prin artere. Ea poate fi diagnosticată prin măsurarea repetată a două valori: tensiunea sistolică şi tensiunea diastolică.
Valoarea sistolică este dată de presiunea sângelui asupra pereţilor vasculari imediat după ce inima a pompat sângele în artere. Cea de-a doua valoare, tensiunea diastolică, reprezintă presiunea sângelui în intervalul dintre două contracţii cardiace, când inima se umple cu sânge. Valoarea optimă a tensiunii este de 120/80 mmHg (milimetri coloană de mercur).