MENIU

Statul le pregăteşte o SURPRIZĂ firmelor care fac AUTOSTRĂZI. "Ne aşteaptă insolvenţa"

<p>Situaţie critică la Transporturi</p>

Senatul a adoptat, marti, un proiect de lege al Guvernului prin care marii antreprenori implicati in proiectele de infrastructura (constructiile de autostrazi si drumuri) sunt obligati, pentru a castiga lucrari de la CNADNR si a intra in posesia lor, sa faca dovada platilor catre subcontractorii si furnizorii de servicii cu care lucreaza, scrie Wall-Street.ro.  

Proiectul de lege, in conditiile in care statul, la randul sau, are arierate uriase inclusiv catre firme din constructii, poate avea efecte tragice in industrie, potrivit specialistilor.

Proiectul de lege al Guvernului, care va ajunge in dezbaterea Camerei Deputatilor, este deopotrivita privit ca unul care va inrautati situatia din piata constructiilor si care va creste numarul insolventelor, fiind un proiect cu o puternica componenta politica, dar care, pe de alta parte, ar putea aduce o si mai mare transparenta in industria constructiilor din Romania.

"Aparitia unei astfel de legi intr-un an cu doua campanii electorale nu ne mira deloc. Faptul ca nu exista o consultare prealabila cu actorii din piata ridica un mare semn de intrebare. Incepand cu anul 2013 «metastaza» din industrie nu mai afecteaza firmele mici si mijlocii, ci s-a extins si in zona companiilor cu greutate din domeniu. 2014 va fi un an cu mari probleme, mai ales din punct de vedere economic. Este suficienta o actiune in instanta a unui creditor pentru a obtine o insolventa, iar o astfel de lege nu ar face decat sa accelereze intrarea companiilor in incapacitate de plata", a declarat pentru Wall-Street Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii (ARACO).Potrivit acestuia, intrarea unui numar tot mai mare de companii din constructii in insolventa este direct proportionala cu intarzierea platilor arieratelor de catre stat.

"Metastaza din sectorul constructiilor ar putea genera si alte insolvente. Cauza pe fond este legata de multe proiecte existente si de constructori care nu pot onora obligatii, care se pot intinde pe ani de zile. O firma care nu are din ce alte surse de venit sa acopere aceste obligatii nu are scapare. (...) Prioritatea este legata de programul asumat de onorare a creantelor pentru operatorii din constructii. Daca fluxurile financiare nu vor fi abordate corect este posibil ca numarul de insolvente sa creasca", apreciaza Plosceanu.

 

Mai multe articole despre:
autostradă construcţii infrastructura autostrăzi