MENIU

STATUL, ÎNVINS DE BOLNAVII DE CANCER: "Luptăm pentru o şansă la viaţă". CNAS face recurs

STATUL, CONDAMNAT PENTRU LISTA COMPENSATELOR

Şapte bolnavi de cancer luptă pentru viaţă în sala de judecată. Sătui de promisiunea actualizării listei de medicamente compensate, bolnavii au cerut în instanţă emiterea unei ordonanţe prezidenţiale prin care să li se deconteze tratamentul mult prea scump pentru posibilităţile lor. Guvernul a dat asigurări că la 1 aprilie, bolnavii vor avea la dispoziţie tratamente moderne, decontate de stat, însă aşteptările s-au dovedit zadarnice până acum. Miercuri, Curtea de Apel a decis ca Ministerul Sănătăţii şi Guvernul României să plătească celor şapte bolnavi de cancer toate medicamentele.

UPDATE: CNAS informează că va pune în executare sentinţa potrivit căreia şapte pacienţi au câştigat în instanţă dreptul de a primi medicamente compensate 100%, dar o va contesta, pentru că medicamentele solicitate de reclamanţi nu se află pe lista de compensate şi gratuite.

Şapte bolnavi de cancer, care au dat în judecată Guvernul, Ministerul Sănătăţii şi CNAS, au câştigat în instanţă dreptul de a primi medicamente compensate în proporţie de 100%, decizia fiind pusă de îndată în executare.Cele trei instituţii ale statului - Guvernul României, Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) - sunt obligate, printr-o decizie luată miercuri de Curtea de Apel Bucureşti, să asigure reclamanţilor medicamente pentru tratarea cancerului, fără ca aceştia să aducă vreo contribuţie financiară personală.

"Obligă pârâţii să asigure reclamanţilor următoarele medicamente, pe bază de prescripţie medicală, în regim de compensare 100% (fără contribuţie personală): Vemurafenibum (denumire comercială Zelboraf) pentru reclamanta Popescu Alma Iuliana, Ipilimumab (denumire comercială Yervoy) şi Vemurafenibum (denumire comercială Zelboraf) pentru reclamantul Onofrei Mircea Gabriel, Vemurafenibum (denumire comercială Zelboraf) pentru reclamanta Mitrache Elena Aura, Vemurafenibum (denumire comercială Zelboraf) pentru reclamanta Drăgan Viorica, Vemurafenibum (denumire comercială Zelboraf) pentru reclamantul Groper Alexandru, Tocilizumabum (denumire comercială Roacterma) pentru reclamantul Imets Joszef-Aba, Crizotinibum (denumire comercială Xalkori) pentru reclamantul Ursache Robert Sebastian", se arată în decizia Curţii de Apel.

Hotărârea, chiar dacă este executorie şi se aplică de îndată, nu este definitivă şi poate fi contestată la instanţa supremă de Guvern, Ministerul Sănătăţii şi CNAS. Alianţa Pacienţilor Cronici din România (APCR) a dat în judecată statul român, în trei dosare diferite, pentru nerespectarea dreptului pacienţilor la Sănătate, garantat prin Constituţie, prin faptul că nu a reactualizat timp de ani de zile lista medicamentelor compensate.

Preşedintele Asociaţiei Bolnavilor de Cancer, Cezar Irimie, a spus la REALITATEA TV că aceasta este o luptă câştigată.

Cezar Irimie: "Statul trebuie să garanteze dreptul la viaţă prin Constituţie"

"Statul trebuie să garanteze dreptul la viaţă prin Constituţie. Mulţumesc instanţei că şi-a făcut datoria şi că dăm o şansă acestor pacienţi. Suntem minţiţi la fiecare patru ani de politicienii care ne cer votul. Ne vom apăra dtrepturile în justiţie. Suntem singura ţară din Uniunea Europeană care nu şi-a reactualizat listele de medicamente", a spus Irimie la REALITATEA TV.

Tatăl unui tânăr bolnav de cancer: "Spitalele de stat ne-au trimis acasă"

Ioan Ursache, tatăl unui tânăr bolnav de cancer, a declarat la REALITATEA TV că "fiecare zi contează pentru un bolnav de cancer". "Fiecare zi contează, din păcate în sistemul nostru trebuie să ne luptăm în justiţie pentru o şansă la viaţă. Spitalele de stat ne-au trimis acasă. Chimioterapie am făcut numai la particular", a spus bărbatul la REALITATEA TV.

Avocat: Am arătat că dreptul la viaţă este afectat în mod direct

Dan Cimpoieru, avocatul care i-a apărat pe cei şapte bolnavi a spus că a cerut în instanţă şi reactualizarea listei de medicamente compensate. "Noi am cerut pârâţilor să asigure tratamentul a şapte bolnavi de cancer şi am cerut şi actualizarea listei de compensate. Noi am arătat că dreptul la viaţă este afectat în mod direct. Instanţa a admis această procedură de urgenţă", a spus avocatul Dan Cimpoieru la REALITATEA TV.

130 de medicamente noi, cele mai multe împotriva cancerului, diabetului sau bolilor de inimă ar trebui introduse pe noua listă de tratamente compensate şi gratuite. Sunt tratamente descoperite în lume în ultimii ani, unele dintre ele foarte scumpe, dar care pot salva vieţi.

Mai multe articole despre:
null