MENIU

Statele Unite au aprobat primul medicament care încetinește progresia bolii Alzheimer

Statele Unite au aprobat primul medicament care încetinește progresia bolii Alzheimer

Statele Unite au aprobat primul medicament care încetinește progresia bolii Alzheimer. Spre deosebire de tratamentele anterioare, acesta pare să funcționeze, însă nu 100%. 

Medicamentul a fost testat în cadrul unui studiu clinic. Experții au descoperit astfel că acesta poate să încetinească cu 27% progresia bolii pentru pacienții aflați în stadii incipiente.

Tratamentul a fost aprobat de Agenția Americană pentru Medicamente și Alimente, iar acum urmează să fie disponibil pe scară mai largă. Acesta este administrat sub formă de perfuzie, o dată la două săptămâni, timp de 18 luni.

Specialiștii avertizează însă că pot apărea și efecte secundare. Acestea includ febră, frisoane, erupții cutanate și dureri de corp. 

Medicamentul a fost aprobat doar pentru persoanele cu forme timpurii ale bolii Alzheimer, cele cu tulburări cognitive ușoare sau demență ușoară, cărora li s-a confirmat prezența plăcilor amiloide în creier.

Dr. Lawrence Honig, profesor de neurologie la Centrul medical Irving, de la universitatea Columbia, estimează că acest grup constituie aproximativ o șesime din cei peste 6 milioane de americani diagnosticați în prezent cu Alzheimer.

Persoanele cu forme mai avansate ale bolii ar putea să nu beneficieze de acest medicament, a spus el, și s-ar putea confrunta cu riscuri sporite de siguranță.

„Nu este vorba că știm că nu este bun pentru persoanele cu o boală moderată sau severă; pur și simplu nu știm”, a declarat dr. Honig, care a fost consultant pentru companiile farmaceutice care lucrează la medicamente pentru Alzheimer, citat de 360medical.

Producătorul japonez de medicamente Eisai a declarat că nu se așteaptă ca toți cei care se estimează că suferă de boala Alzheimer în fază incipientă vor folosi imediat medicamentul.

 „Poate că peste câțiva ani, pe măsură ce mai multe opțiuni terapeutice vor fi disponibile, acest număr va crește mai mult, dar nu cred că vom vedea un milion de persoane în următorii doi ani”, a declarat directorul general al Eisai US, Ivan Cheung.

CMS a declarat în acest an că va oferi o acoperire mai largă pentru Leqembi dacă medicamentul a primit aprobarea tradițională a FDA.

Totuși, beneficiarii Medicare se vor confrunta probabil cu costuri din buzunar pentru acest medicament, în funcție de tipul lor de poliță de asigurare, comentează CNN.

Astfel, cei care beneficiază de Medicare tradițional vor fi responsabili pentru o coasigurarea de 20% din suma aprobată de Medicare, o asigurare federală de sănătate din Statele Unite pentru orice persoană cu vârsta de 65 de ani sau mai mult, precum și pentru unele persoane sub 65 de ani cu anumite handicapuri sau afecțiuni.

Care sunt trei substanțe ce pot combate celulele îmbătrânite, responsabile pentru Alzheimer sau cancer

Mai multe articole despre:
tratament alzheimer medicament boala