Stare de URGENŢĂ din cauza epidemiei de EBOLA. Alertă maximă în SUA
Preşedintele Liberiei Ellen Johnson Sirleaf a decretat stare de urgenţă, apreciind că epidemia de Ebola "necesită măsuri extraordinare pentru supravieţuirea statului", într-o alocuţiune publică în cursul nopţii de miercuri spre joi.
Amintind măsurile luate de două săptămâni în ţară pentru a limita extiderea bolii, între care concediu impus de 30 de zile pentru funcţionarii neesenţiali, închiderea şcolilor şi dezinfectarea locurilor publice, Sirleaf a declarat că "ameninţarea continuă să crească".
"Ignoranţa, sărăcia, precum şi practicile culturale şi religioase bine ancorate continuă să exacerbeze propagarea bolii, în special în provincie", a subliniat ea, referindu-se în special la contactul cu cadavrele în timpul ritualurilor funerare.
"Amploarea şi scara epidemiei, virulenţa şi mortalitatea virusului depăşesc de acum capacităţile şi prerogativele celor câtorva agenţii guvernamentale sau ale ministerului", a continuat preşedintele liberian.
"Virusul Ebola, ramificaţiile şi consecinţele bolii constituie în prezent o problemă ce afectează existenţa, securitatea şi bunăstarea Republicii, reprezentând un pericol clar şi imediat", a afirmat Sirleaf înainte de a decreta stare de urgenţă pentru 90 de zile, care va fi supusă joi aprobării Parlamentului.
Epidemia de Ebola, cea mai gravă din istorie de la apariţia virusului în 1976, a provocat 932 de morţi din cele 1.711 cazuri (confirmate, suspecte sau probabile): 363 în Guineea, 282 în Liberia, 286 în Sierra Leone şi unul în Nigeria, potrivit ultimului bilanţ din 4 august al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).
ALERTĂ MAXIMĂ în SUA
Autorităţile sanitare americane au ridicat, miercuri, alerta sanitară la nivelul 1, cel mai mare, pentru a răspunde mai eficient epidemiei de Ebola, a declarat un purtător de cuvânt.
Această activare ne permite să mobilizăm resursele în toată agenţia pentru a răspunde crizei" legate de Ebola, a explicat Tom Skinner, un purtător de cuvânt al Centrului american pentru controlul şi prevenirea bolilor (CDC).
"Este pentru prima dată din 2009 când această alertă maximă a fost declanşată. Ea a fost instituită la acea vreme pentru pandemia de gripă H1N1", a precizat el.
Această decizie răspunde la "propagarea virusului Ebola în Nigeria şi la potenţialul risc de a afecta multe vieţi", a afirmat directorul CDC, doctorul Tom Frieden, într-un mesaj publicat pe Twitter. Mai multe pe Mediafax.