MENIU

Hellvig: În 2017, trebuie să fim atenți la pericolele teroriste, la spionaj și atacurile cibernetice

Directorul SRI, Eduard Hellvig, a subliniat, la bilanțul instituției, că în 2017 "trebuie să fim atenți împreună, în țară și cu partenerii externi, la pericolele care vin dinspre terorism, spionaj, trafic ilegal, atacuri cibernetice ori forme de agresiune hibridă și agresiuni informaționale".

Serviciul Român de Informații (SRI) și-a prezintat astăzi bilanțul în fața președintelului României, Klaus Iohannis, și a membrilor comisiei de control a serviciului din Parlament.

La finalul evenimentului, care a avut loc și în contextul în care SRI împlinește 27 de ani de la înființare, Eduard Hellvig a subliniat că în 2016 SRI a ocupat o poziție importantă la nivel internațional și a explicat că, în 2017, trebuie să fim atenți la pericolele teroriste. 

Totodată, directorului Serviciului Român de Informații a atas atenția că instituția funcționează în baza unei legi principale care datează din 1991, timp în care realitățile s-au schimbat radical.

Redăm mai jos discursul șefului SRI, Eduard Hellvig: 

"Raportul nostru este o radiografie precisă asupra unui an greu, bogat în provocări, dar pe care România l-a trecut cu bine. Strategia SRI, în 2016, a fost de a ține departe de granițele țării orice amenințare la adresa securității naționale. Au fost întreprinse măsuri de descurajare a orcăror acțiuni ilicite în domenii ca : securitate cibernetică, contraspionaj, extremism și crimă organizată. De exemplu, au fost instituite aproximativ 6.000 de măsuri de nepermitere sau interzicere a intrării în România.

Pentru susținerea deciziei în stat, SRI a avut constanță în informarea beneficiarilor legali și am îmbunătățit vizibil comunicarea cu aceștia,fapt susținut de o creștere semnificativă a reacțiilor pozitive primite de la decidenți.

În 2016 au fost realizate sute de activități de cooperare internațională și au fost gestionate în comun operațiuni și proiecte parteneriale. Acest lucru așează Serviciul Român de Informații într-o poziție importantă la nivel internațional.

Doamnelor și domnilor, vă invit să vă uitaţi serios în jurul României şi să faceţi o comparaţie cu starea de securitate de la noi. Veţi regăsi contraexemple relevante - conflicte armate, mişcări secesioniste, terorism, crimă organizată, migraţie ilegală sau derapaje evidente de la regulile jocului democratic. Absenţa acestora se datorează și oamenilor în numele cărora vorbesc.

Astăzi voi vorbi mai mult despre oameni și despre viitor. Despre eficientizare și responsabilitate. Despre proiectele instituției pe care o reprezint, despre dorința noastră, a tuturor, de a ne ridica la înălțimea valorilor pe care le urmăm zi de zi în serviciul cetățenilor.

În urmă cu doi ani am preluat conducerea unei organizații solide, reformate și respectate de partenerii tradiționali din România și din lume. Acum avem o instituție care a schimbat generații din mers, ocupându-se astăzi de ceea ce contează cu adevărat pentru români - apărarea democrației, întărirea statului și protejarea cetăţenilor de amenințările prezentului.

Am intrat într-o nouă etapă. Mi-am propus ca în mandatul meu să optimizăm resursele acestui Serviciu, să le gestionăm eficient și responsabil, iar acest proces odată început, vă garantez că este ireversibil. Modernizarea și consolidarea noastră nu se va opri. Avem ofițeri de top și manageri abili care vor duce la bun sfârșit această opțiune asumată.

Dorința noastră este ca în 2017, și pe mai departe, SRI să își regăsească locul firesc într-o societate democratică, acela de furnizor de informații pentru decidenții statului, de avertizor timpuriu asupra riscurilor, de promotor al intereselor naționale de securitate.

Susțin democrația pentru că România nu poate progresa decât prin aceste valori. Este important pentru întreaga societate ca toate activitățile SRI să se încadreze strict în limitele Constituției și legilor care stabilesc clar granițele în interiorul cărora instituția noastră este chemată să opereze.

Vrem să modernizăm și mai mult parteneriatul pe care îl avem cu instituțiile statului – de aceea vom lucra pentru un model mai transparent de control și pentru o relație mai deschisă cu Parlamentul și societatea civilă.

Vom fi un partener onest al tuturor instituțiilor pentru perfecționarea legislației și pentru a da un exemplu de eficiență și profesionalism. Este nevoie de alinierea permanentă a rolului și misiunilor SRI la regulile jocului democratic. Primii pași au fost deja făcuți, lucrurile vor continua...

Reputația unei organizații de informații este, pe tărâmul secretului, o resursă foarte importantă pentru stat.

SRI are o misiune clară care trebuie mereu susținută public - pentru a nu da naștere la interpretări și speculații. Noi suntem un serviciu de informații și nimic altceva!

Avem foarte multe de făcut pentru că viitorul cuprinde multe amenințări. Din păcate, și în 2017, și în anii ce urmează, serviciile de informații vor fi angrenate în confruntări directe a căror duritate încă nu este resimțită pe deplin. Lumea în care trăim se confruntă cu probleme importante, iar analiza noastră este că gradul de insecuritate globală nu a atins încă punctul maxim.

Trebuie să fim atenți împreună, în țară și cu partenerii externi, la pericolele care vin dinspre terorism, spionaj, trafic ilegal, atacuri cibernetice ori forme de agresiune hibridă și agresiuni informaționale.

Spun "împreună" deoarece acest cuvânt va fi unul foarte important în dezvoltarea capacităților de securitate ale României.

Acesta este și motivul pentru care sloganul nostru pentru acest an este "parteneriat în serviciul cetățenilor".

Prin programul nostru de promovarea a culturii de securitate dorim să creăm în societate anticorpii necesari respingerii formelor de agresiune subtilă pe care unele state încearcă să le utilizeze acolo unde au interese.

Ofițerii noștri vor ieși mult mai mult în societate pentru a explica oamenilor și instituțiilor cum trebuie să își genereze măsuri de protejare a datelor și a patrimoniilor. Cum să își protejeze infrastructurile conectate, cum să se pună la adăpost în fața încercărilor de influențare ilicită. Principalul nostru aliat este cetățeanul. Iar un cetățean educat este un aliat puternic!

Celălalt sprijin al nostru este legea.

Am mai afirmat-o public și o să repet ori de câte ori va fi nevoie. Societatea, prin mecanismele sale, trebuie să asigure serviciilor de informații instrumentele legale necesare pentru funcționare. Noi lucrăm numai pe baza mandatului pe care îl primim de la decidenți.

Să nu pierdem,vă rog,din vedere că în 2017, SRI este chemat să protejeze și să promoveze securitatea națională a României pe baza unei legi principale din 1991. Sunt de atunci 26 de ani în care realitățile s-au schimbat radical... amintiți-vă doar ce însemna Internetul atunci față de prezent...

Este, din perspectiva mea, momentul unei ample dezbateri publice pentru un pachet modern de legislație de securitate națională. Minim intruzivă, cu garanții constituționale pentru cetățeni, cu repere etice. Dar, adaptată la ceea ce trăim astăzi! Legea trebuie să protejeze drepturile și libertățile cetățenilor, dar și să ofere cadrul pentru ca Statul să asigure aceste drepturi și libertăți. Fără abuzuri, pe model occidental, transparent, corect.

Este, de asemenea, momentul unui parteneriat onest între SRI și toate instituțiile statului, pentru că eu cred că numai în echipă putem menține România în afara pericolelor din interiorul țării, dar și din exterior.

Tocmai de aceea, eu astăzi doresc să mulțumesc în primul rând tuturor cetățenilor României care, în diverse formule și ipostaze, fiecare în parte, și înainte de toate prin respectarea legii, contribuie la protejarea securității naționale a României.

Vreau să mulțumesc partenerilor noștri interni și externi pentru sprijinul pe care ni l-au acordat în anul 2016. Vreau să îi asigur de un parteneriat constructiv, deschis și responsabil în continuare.

Iar pe dumneavoastră, reprezentanți ai mass-media vă asigur de aceeași onestitate și transparență instituțională, dar nu uitați că SRI va rămâne un serviciu secret".

Totodată, Adrian Țuțuianu, președintele comisiei comune parlamentare pentru controlul SRI, a anunțat că, după ședința de bilanț, vor fi făcute controale în toate unitățile centrale ale SRI.

Astfel, în fiecare săptămână urmează să fie verificată câte o unitate a serviciului secret.

Mai multe articole despre:
SRI Klaus Iohannis