SRI explică proiectul criticat că ”supraveghează în masă”: Nu folosește Internet. Nu e o amenințare
SRI reacţionează după acuzaţiile că ar fi demarat un proiect "de supraveghere în masă a românilor", şi prezintă platforma creată.
Potrivit reprezentanţilor serviciului de informaţii, proiectul nu are ca scop colectarea de date de la alte instituţii, ci valorificarea informaţiilor deja existente. Mai mult, datele folosite nu sunt unele clasificate, prin urmare nu este nevoie de avizul unui judecator.
După ce patru ONG-uri au susţinut că Serviciul Român de Informaţii pune la punct o platformă cu ajutorul căreia vrea supravegherea în masă a românilor, oficialii instituţiei combat acuzaţiile. SI ANALYTICS, aşa cum se numeşte portalul, spun reprezentanţii serviciului de informaţii, NU are ca scop colectarea de date de la instituţii, ci valorificarea datelor deja existente, nu este conectat la Internet, deci nu vor putea fi folosite informaţii de pe siteuri de socializare şi nu reprezintă o ameninţare la adresa drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti- altfel, nu ar fi eligibil UE.
Motivaţia dezvoltării unui astfel de proiect ar fi legată de faptul că instituţiile din România valorifică în prezent doar 25 la sută din informaţia disponibilă, explică reprezentanţii SRI. Aşa că platforma ar fi un punct de sprijin pentru instituţiile statului care vor putea accesa informaţii rapid şi eficient în loc să interogheze diferite sisteme diferite.
Astfel, promit cei de la Serviciul Român de Informaţii, timpul de acces la date scade cu până la 90 la sută. Accesul unei instituţii la datele altei instituţii, prin intermediul platformei, va fi acordat doar cu acceptul proprietarului datelor, potrivit legii. Fiecare activitate în sistem va fi monitorizată până la ultimul click, iar orice abuz va identificat de filtre interne şi sancţionat inclusiv penal.