MENIU

Sputnik V, vaccinul rusesc anti-Covid, declanșează o reacție imunitară - presa medicală britanică

Sputnik V declanșează o reacție imunitară

Vaccinul rusesc împotriva noului coronavirus, denumit Sputnik V, a declanşat o reacţie imunitară în rândul voluntarilor care au participat la studiile clinice în fazele incipiente şi nu a cauzat efecte indezirabile grave, arată un studiu preliminar apărut vineri în revista medicală britanică The Lancet. Sunt rezultate încurajatoare, însă insuficiente deocamdată pentru a dovedi că vaccinul asigură o protecţie eficientă împotriva infectării, fiind necesare studii mai ample în acest sens, subliniază experții în medicină. 

Vaccinul Sputnik-V este administrat în două doze și se bazează pe doi compuşi diferiţi. Este vorba despre vaccinuri ”cu vector viral”, care utilizează ca suport două adenovirusuri umane (Ad5 şi Ad26), care provoacă de obicei răceli comune, fiind transformate şi adaptate pentru a combate maladia Covid-19, notează Agerpres.

Unii experţi consideră însă că folosirea acestui mecanism de administrare ar putea face vaccinul rusesc mai puţin eficient, întrucât mulţi oameni au fost deja expuşi la adenovirusul Ad5 şi au dezvoltat imunitate faţă de acesta. Unul dintre dezvoltatorii vaccinului rusesc de la Institutul Gamaleya, Denis Logunov, a subliniat că Sputnik-V foloseşte o doză suficient de puternică de Ad5 pentru a depăşi orice imunitate anterior dobândită, fără să compromită siguranţa vaccinului. Doza de rapel, bazată pe adenovirusul mai rar Ad26, asigură vaccinului un suport mai amplu, deoarece probabilitatea unei imunităţi mari la ambele tipuri de virus în rândul populaţiei globale este minimă.

Două teste de mică amploare, realizate cu două formule diferite ale vaccinului Sputnik-V, au fost făcute pe un eşantion de 76 de voluntari adulţi cu o stare bună de sănătate. Autorii testelor au ajuns la concluzia că niciuna dintre cele două componente ale vaccinului nu a cauzat ”efecte indezirabile grave” şi că administrarea succesivă a lor ”determină sinteza de anticorpi” pentru 100% dintre participanţi.

Cele două studii au fost realizate în perioada 18 iunie - 3 august de cercetători de la Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Apărării din Rusia şi au fost finanţate de Ministerul rus al Sănătăţii. 

Potrivit revistei The Lancet, testele clinice din prima și a doua fază realizate în Rusia sugerează că vaccinul Sputnik-V a produs o reacţie pozitivă la nivelul unor structuri din componenţa sistemului imunitar, denumite celule T. Rolul jucat de aceste celule în combaterea infecțiilor cu Sars-Cov-2 sunt analizate cu atenție de oamenii de știință, mai multe descoperiri arătând că pot asigura o protecţie mai îndelungată în comparaţie cu anticorpii.

Recent, Moscova a anunțat că va începe să furnizeze pe scară largă a vaccinul său împotriva noului coronavirus de luna aceasta. Rusia devine prima țară care introduce un astfel de vaccin pentru utilizarea de către marele public. În prezent, vaccinul Sputnik V este testat de aproximativ 40.000 de persoane, în cadrul celei de-a treia faze de dezvoltare. Primele rezultate sunt așteptate să apară în octombrie sau noiembrie. 

Anunțul Rusiei privind înregistrarea primului vaccin împotriva Covid-19, pe 11 august, a fost primit cu prudență de OMS, care a atras atenția că trebuie să urmeze etapele de precalificare şi evaluare privind eficacitatea şi siguranţa. În plus, unii cercetători, inclusiv medici, se tem că Moscova ar putea pune prestigiul naţional în faţa siguranţei cetățenilor. Pentru a câștiga credibilitate, președintele Vladimir Putin a anunțat că una dintre fiicele sale a fost vaccinată cu succes, singurul efect secundar fiind o febră trecătoare. Rusia a anunţat că vrea să producă, anul acesta, între 1,5 milioane şi două milioane de doze de vaccin în fiecare lună.

Organizația Mondială a Sănătății a transmis că 176 de vaccinuri potenţiale sunt în curs de dezvoltare în lume, dintre care 34 au intrat în etapa studiilor clinice, adică au început să fie testate pe oameni. Dintre acestea, opt au ajuns în faza a III-a, cea mai avansată.

 

 

 

Mai multe articole despre:
vaccinul rusesc anti-covid sputnik v