MENIU

Spitalul de la Lețcani, BOMBĂ cu ceas pentru pacienți și personalul medical. Ce au descoperit inspectorii ISU

Spitalul modular din Lețcani, județul Iași

Spitalul mobil de la Lețcani este o bombă cu ceas. Raportul ISU arată improvizații la instalația electrică, scurgeri de lichide combustibile și căi de evacuare blocate, relatează Realitatea PLUS. 

Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Iași a efectuat mai multe controale la spitalul mobil din Lețcani încă din luna octombrie, când a fost deschis. Și secțiile de Terapie intensivă au fost verificate după incendiul produs la Spitalul Județean de Urgențe din Piatra Neamț.

Raportul întocmit de ISU Iași indică zeci de probleme care ar trebui să fie rezolvate, atât pentru siguranța personalul angajat, dar și a pacienților, în cazul în care unitatea medicală va fi redeschisă. 

Cea mai mare dintre ele este cea legată de sistemul de electricitate, și asta deoarece unele spații funcționează cu sistem electric uzat sau improvizat. De asemenea, au fost sesizate probleme și cu extinctoarele. Unele dintre ele nu au putut nici măcar să fie verificate deoarece au instrucțiuni de utilizare în limba turcă. În plus, pe holurile celor 100 de containere a fost găsit mobilier care nu avea ce căuta acolo și care îngreuna spațiul de evacuare. 

Totodată, o problemă gravă o reprezintă cea a ușilor. În cazul în care s-ar produce un incendiu, pacienții, dar și personalul medical riscă să rămână blocat în interiorul spitalului deoarece acestea funcționează prin glisare pe electricitate, iar în cazul în care se produce o defecțiune acestea rămân blocate.