MENIU

Spitalul Cantacuzino: Zeci de copii născuţi prematur au venit să le mulţumească medicilor

<p>Spitalul Cantacuzino: Zeci de copii născuţi prematur au venit să le mulţumească medicilor</p>

Întâlnire inedită la Spitalul Cantacuzino din Capitală. Zeci de copii, toţi născuţi prematur, au venit să le mulţumească medicilor şi asistentelor pentru că astăzi trăiesc. Medicii care lucrează în secţia de terapie intensivă pentru nou născuţi de aici, la fel ca toţi ceilalţi neonatologi din ţară, fac eforturi uriaşe pentru ca toţi copiii să supravieţuiască. Din multe maternităţi lipseşte aparatura performantă şi, uneori, nici banii pentru tratamente nu sunt suficienţi.

Copiii prezenţi la petrecere au gustat dintr-un tort uriaş special pregătit pentru ei. Nicolas, Olimpia Maria şi Luca au venit la întâlnire împreună cu părinţii şi sora mai mare. Ei s-au născut la 34 de săptămâni. Cel mai mic dintre fraţi avea mai puţin de 1.500 de grame, iar fetiţa cântărea aproape două kilograme. O lună au stat conectaţi la aparate.

"Voiam şi eu să-i ţin în braţe, dar acum ne jucăm şi e frumos. Acum sunt mari, ne jucăm, ne tragem de urechi, suntem la stadiul de a ne lua jucăria unul altuia, dar e frumos", a spus mama tripleţilor.

La un moment dat, viaţa Mariei Raisa a atârnat de un fir de aţă. Când s-a născut, fetiţa cântărea doar 600 de grame. Acum are aproape un an.

"Patru luni şi jumătate a fost la terapie intensivă. Acolo este locul unde găseşti minuni, tristeţe şi mltă muncă din partea cadrelor medicale", a spus mama Mariei Raisa.

Oameni care fac minuni, aşa îi numesc părinţii pe medicii şi asistentele care lucrează în secţia de terapie intensivă. La Cantacuzino de exemplu, două asistente îngrijesc cel puţin 15 copii. Ar trebui să fie măcar şase asistente pe tură.

"Cam unul din cinci copii care se naşte sau vine prin transfer aici este prematur. În momentul de faţă de exemplu suntem suprasaturaţi, în terapie intensivă sunt 11 copii la o capacitate de 9 locuri, în post-terapie, 14 copii la o capacitate de 11 locuri". a declarat Adrian Crăciun, şef secţia neonatologie Spitalul Cantacuzino.

Probleme sunt în toate secţiile de terapie intensivă din ţară.

Unii poate că au incubatoare, dar nu au incubatoare de transport, unii n-au mese radiante, n-au compresoare. Fondurile pe care neonatologie pe primeşte sunt foarte mici", a explicat Gabriela Alexandrescu, preşedintele Salvaţi Copiii.

În ţara noastră, 9 bebeluşi din o mie mor, de aproape trei ori mai mulţi decât media Uniunii Europene.