MENIU

Cabinetele de psihiatrie, invadate de DEPENDENȚII de jocuri de noroc. Medic „Amanetează tot din casă”

Medicii de la Institutul de Psihiatrie „Socola” din Iaşi atrag atenţia asupra unei „pandemii nevăzute”. Din ce în ce mai mulţi pacienţi se prezintă cu probleme legate de dependenţă de jocurile de noroc, iar statisticile sunt alarmante: dacă în urmă cu zece ani nu exista acestă formă de dependență, acum sunt zeci de pacienți la cabinetul fiecărui medic. 

Medicul primar psihiatru la Institutul Socola şi coordonator al programelor naţionale No Addict,  dr. Ovidiu Alexinschi, medic primar psihiatru la Institutul Socola şi coordonator al programelor naţionale No Addict, a explicat că dependenţa de jocuri de noroc a devenit atât de novică pentru că accesul la astfel de platforme este extrem de facil. "De pe canapea sau din pat, nu e nevoie să mergi fizic ca să obţii obiectul dependenţei. (...) Este un fel de cocaină digitală. În alte ţări din UE (...) este asimilat altor droguri", a explicat specialistul, pentru Ziarul de Iași.

 

„E greu să vorbesc concret de o creştere, dar gândiţi-vă în felul următor: acum zece ani nu aveam pe nimeni. Acum vin la cabinet foarte mulţi, sunt disperaţi, aduşi în special de familii care pur şi simplu nu mai ştiu ce să facă: sunt înglodate în datorii, probleme şi necazuri. Sunt pacienţi care joacă pe ascuns, împrumută bani de la prieteni, familie, de la bancă şi îi pierd pe toţi”, a explicat Ovidiu Alexinschi.

 

Chiar dacă numărul internărilor pentru alcool şi droguri este într-o creştere vertiginoasă în 2023 faţă de anii dinaintea pandemiei, aşa cum a relatat „Ziarul de Iaşi” analizând cifrele disponibile de la Institutul Socola, pentru jocuri de noroc situaţia stă diferit. Există doar 10 internări oficiale, restul fiind incluse la alcool şi droguri, fiindcă majoritatea adicţiilor din zona jocurilor de noroc vin în co-dependenţă cu băutura şi cu substanţele interzise.

 

Tratamentul este foarte complex, presupune un tratament medicamentos, o internare mai îndelungată şi consiliere psihologică permanentă. Dar rezultatele sunt greu de cuantificat, pentru că pacientul, în momentul în care iese din cabinet, este bombardat instantaneu de zeci de ispite. 

Mai multe articole despre:
psihiatrie dependenti pacanele jocuri de noroc