MENIU

Specialiștii se tem că vine și valul 6 al pandemiei. Noua subvariantă Omicron este mai periculoasă

Specialiștii în epidemiologie vorbesc despre un posibil val 6 al pandemiei, în condițiile în care subvarianta Omicron BA2 pare să genereze variante grave ale bolii, arată un studiu citat de vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, Emilian Popovici. Potrivit acestuia, vaccinul în doză booster îşi menţine protecţia și pentru noua mutație.pecialiștii în epidemiologie vorbesc despre un posibil val 6 al pandemiei. Subvarianta Omicron BA2 generează variante grave de boală, arată un studiu.Un studiu al cercetătorilor japonezi relevă că subvarianta BA2 a tulpinii Omicron a SARS-CoV-2 este rezistentă la unele antivirale şi la anticorpii monoclonali, a afirmat, vineri, vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, Emilian Popovici. Potrivit acestuia, vaccinul în doză booster îşi menţine protecţia.Subvarianta Omicron generează forme grave, echivalente cu Delta„Un studiu din Japonia a comunicat că Omicron în subvarianta BA2 este mai transmisibilă cu 30-50% faţă de varianta BA1, ar genera forme grave de boală într-o măsură echivalentă cu varianta Delta, ceea ce este extrem de îngrijorător. De când în Danemarca această subvarianta BA2 a ajuns dominantă, spitalizările şi decesele au crescut, dar în Marea Britanie şi Africa Sud, în care subvarianta este dominantă, spitalizările şi decesele au scăzut.Rămâne de văzut, însă semnalul de alarmă este clar. Studiul japonez este confirmat parţial de cercetători americani. Subvarianta BA2 este rezistentă la unele antivirale, cum este Strovimab, şi, mai alarmant, este rezistent la anticorpii monoclonali. Subvarianta BA2 este detectată în cel puţin 74 de ţări şi dominant în cel puţin 11 ţări”, a spus Popovici.Protecția vaccinurilor booster și posibil val 6 al pandemieiEl este sceptic în ceea ce priveşte finalul pandemiei. „Vaccinurile administrate în doză booster îşi menţin o protecţie de 74%. Vestea bună este că cei care au fost infectaţi cu subvarianta BA1 şi sunt vaccinaţi prezintă o protecţie faţă de BA2. Probabil că vor mai fi schimbări.

Un studiu al cercetătorilor japonezi relevă că subvarianta BA2 a tulpinii Omicron a SARS-CoV-2 este rezistentă la unele antivirale şi la anticorpii monoclonali, a afirmat, vineri, Emilian Popovici.

Potrivit specialistului, noua subvariantă a virusului ar genera forme grave de boală într-o măsură echivalentă cu varianta Delta, ceea ce este extrem de îngrijorător. De când în Danemarca această subvarianta BA2 a ajuns dominantă, spitalizările şi decesele au crescut, dar în Marea Britanie şi Africa Sud, în care subvarianta este dominantă, spitalizările şi decesele au scăzut.

Rămâne de văzut, însă semnalul de alarmă este clar. Studiul japonez este confirmat parţial de cercetători americani. Subvarianta BA2 este rezistentă la unele antivirale, cum este Strovimab, şi, mai alarmant, este rezistent la anticorpii monoclonali. Subvarianta BA2 este detectată în cel puţin 74 de ţări şi dominant în cel puţin 11 ţări”, a spus Popovici.

În aceste condiții, specialistul nu este deloc convins că valul 5 ar fi ultimul sau că următoare vor fi neapărat mai slabe ca intensitate, totul depinzând, în continuare, de gradul de vaccinare al populației. 

Mai multe articole despre:
valul 6 omicron 6 omicron subvarinata forme grave