Specialiștii consideră că niciodată nu vedem cu adevărat realitatea: de ce se întâmplă asta?
Fiecare dintre noi percepe lumea diferit asta pentru că realitatea este influențată de prejudecățile, așteptările și excepțiile noastre. Cu alte cuvinte, de multe ori lumea din jurul nostru nu e ceea ce pare.
În acest sens o echipă de oameni de știință a analizat modul în care percepția noastră asupra a ceea ce vedem este distorsionată de preconcepțiile noastre legate de ce ne așteptăm să vedem. Iată ce au descoperit.
Este realitatea pe care o percepem adevărată?
În cadrul studiului, cercetătorii au examinat 85 de participanți care au fost puși să se uite la un videoclip cu o persoană care pur și simplu trebuia să ridice o minge de pe o masă. În unele secvențe, a fost plasat un obiect între minge și mână.
După urmărirea videoclipului, participanții au fost puși să deseneze pe ecran traiectoria pe care mâna executat-o, pentru a apuca mingea. Rezultatele au arătat că percepțiile oamenilor asupra a ceea ce s-a întâmplat au fost bazate pe așteptările lor.
Astfel, participanții au desenat ceea ce se așteptau ca mâna să facă, nu ceea ce a făcut în realitate, adică au maximizat eficiența pentru a îneplini sarcina respectivă.
„Acest lucru consolidează ideea că așteptările și ipotezele noastre pot influența masiv modul în care vedem lumea. „Studiul arată că oamenii fac predicții când văd acțiunile celor din jur", a declarat autorul studiului, Matthew Hudson.
De asemenea, Matthew Hudson este de părere că vedem acțiunile altora în lumina așteptărilor noastre. „Dacă te uiți la cineva care are o expresie neutră și crezi că e nervos, s-ar putea să-l percepi ca fiind mult mai nervos decât este în realitate", mai precizează autorul studiului.
Aceasta ar fi explicația pentru care oamenii percep adesea greșit acțiunile celor din jur și văd un comportament relativ ambiguu ca pe unul semnificativ.