MENIU

Specialiștii avertizează asupra unui efect surprinzător al încălzirii globale

Încălzirea globală poate afecta planeta într-o mulțime de moduri, de la topirea ghețarilor, la crearea efectului de seră, până la supraîncălzirea planetei. Dar te-ai gândit vreodată că și producția de bere ar putea fi afectată de încălzirea globală? În acest sens, cercetătorii de la University of East Anglia, au realizat un studiu, în cadrul căruia au analizat legătura dintre schimbările extreme ale vremii și producția de bere.

„Nu am scris acest studiu pentru a-i încuraja pe oameni să bea mai mult astăzi decât ar face-o mâine", a explicat Dabo Guan, unul din autorii studiului. „Ceea ce spunem este că dacă oamenii încă vor să bea o halbă de bere în timp ce se uită la fotbal, trebuie să facem ceva cu privire la schimbarea climatică".

Ce se va întâmpla cu industria berii dacă mâine ar veni cea mai mare secetă

Dacă un astfel de scenariu ar deveni realitate, cercetătorii estimează că s-ar produce un declin de 16% în consumul de bere global. Ca să înțelegi mai bine, ar fi vorba despre 29 de miliarde de litri, cam cât consumă americanii într-un an.

Practic seceta ar afecta producția de orz, care este ingredientul principal din bere. Drept urmare, prețurile la bere s-ar putea chiar dubla în toată lumea. Care ar fi cea mai afectată țară?

Cea mai afectată țară ar putea fi China, deoarece se află pe primul loc la consumul de bere. Astfel, consumul de bere ar scădea la chinezi cu 20%, adică cu zece miliarde de doze.

De asemenea, prețurile ar crește ridicol de mult, mai ales în țările a căror locuitori iubesc berea. Spre exemplu, în Irlanda prețul pentru un bax de șase doze de bere ar putea crește cu 21 de dolari.

„Dincolo de toate aceste efecte economice, ar putea apărea și unele sociale sau politice. Schimbarea climatică ar putea aduce, în ceea ce privește industria berii, un soi de prohibiție a secolului 21, în care această băutură ar deveni un bun de lux, valabil doar pentru bogați", a declarat Dabo Guan, unul din autorii studiului.

Sursa

Mai multe articole despre:
bere cercetare încălzire globală ştiinţă