MENIU

Specialiștii au un răspuns despre ritmul diferit de îmbătrânire al oamenilor

Probabil că ai observat și tu că pe chipul unor oamenii încep să răsară primele semne ale bătrâneții mult prea devreme. În acest sens, știința ne explică de ce unii oameni îmbătrânesc mult mai repede decât ceilalți.

O echipă de cercetători a realizat un studiu care a fost publicat în Genome Biology și care vine să facă lumină în ceea ce privește discordanța dintre oameni când vine vorba de vârstă. În cadrul studiului, cercetătorii au descoperit că în sângele nostru există o o semnătură genetică care poate indica modul în care îmbătrânim, adică dacă o facem într-un mod sănăos sau nu.

Cu alte cuvinte, această semănătură genetică i-a ajutat pe specialiști să estimeze „scorul de îmbătrânire sănătoasă", a fiecărui participant și să-l compare cu între ele pentru a determina nivelul de sănătate al acestora.

Pentru a ajunge la acestă concluzie, cercetătorii au analizat 54.000 de gene ale oamenilor sănătoși cu vârste cuprinse între 25 și 65 de ani. Ulterior, echipa de cercetători s-a restrâns la cele 150 de gene care ar putea face distincția între oamenii tineri și cei bătrâni, precum și prezice un declin cognitiv.

„Descoperirea noastră oferă prima dovadă că există, într-adevăr, o semnătură biologică a vârstei la oameni și că ar trebui să se țină cont de ea în medicină", a declarat James Timmons, principalul autor al studiului. „De asemenea, descoperirea ar putea fi utilă și pentru a identifica riscurile de Alzheimer, de exemplu, medicii având posibilitatea de a oferi tratament preventiv".

Cel puțin aceasta este concluzia la care au ajuns cercetătorii după ce au realizat încă un studiu separat în cadrul căruia au analizat datele mai multor bărbați suedezi care aveau 70 de ani în 1992. Astfel, au observat că scorul de îmbătrânire varia foarte mult și că era, într-adevăr, asociat cu sănătatea pe termen lung.

Sursa

Mai multe articole despre:
proces gene îmbătrânire